
Βλεφαρόπτωση: Πότε και γιατί πέφτουν τα βλέφαρα;
Η βλεφαρόπτωση συμβαίνει όταν πέφτουν είτε το ένα είτε και τα δυο βλέφαρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής Κλίβελαντ η βλεφαρόπτωση δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά σε αρκετές περιπτώσεις
οι πάσχοντες είναι αναγκασμένοι να ανασηκώσουν το κεφάλι τους ή το βλέφαρο προκειμένου να δουν.
Τα αίτια
Τα αίτια που προκαλούν την βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι νευρολογικά, μυϊκά, μετατραυματικά, μηχανικά ή και απλώς λόγω ηλικίας .
Πάντως οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας τονίζουν τη σημασία των οφθαλμολογικών εξετάσεων για παιδιά και ενήλικες με βλεφαρόπτωση. Την ίδια στιγμή συστήνουν οι πάσχοντες να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση τυχόν διαβήτη ή άλλων παθήσεων.
Και αυτό γιατί ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η βαριά μυασθένεια , μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της βλεφαρόπτωσης. Επίσης σοβαρές κεφαλαλγίες και πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν βλεφαρόπτωση.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Αν και η βλεφαρόπτωση δεν εκδηλώνεται με ορατά σημάδια τείνει όμως να είναι πιο έντονη όταν το βλέφαρο παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του ασθενούς (μειωμένη περιφερική όραση).
Μάλιστα τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα όταν ο ασθενής κοιτάζει ψηλά ή όταν είναι κουρασμένος..
Θεραπεία- Αντιμετώπιση
Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την βλεφαρόπτωση. Έτσι στην περίπτωση που ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η αιτία, ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Στις περιπτώσεις συγγενούς βλεφαρόπτωσης, μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχετε προβλήματα με το άνοιγμα και το κλείσιμο των ματιών σας αλλά σύντομα η λειτουργία αυτή θα επανέλθει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: