Φάρμακα

Βορίδης στο Σαμαρά για τα φάρμακα! Τι είπε για διαγωνισμούς και τιμολόγηση

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το ελληνικό φάρμακο παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, δήλωσε ξεκάθαρα πως θα πραγματοποιούνται διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων στο ΕΣΥ αλλά κεντρικά και όχι ανά νοσοκομείο.

«Θα γίνονται κεντρικοί διαγωνισμοί και όχι ανά νοσοκομείο για να πετύχουμε καλύτερες τιμές» σημείωσε. Στόχος μας είναι- είπε ο κ.Βορίδης- να πετυχαίνουμε εκπτώσεις ανάλογα με τον όγκο τον χαρακτήρα και τη χρήση του φαρμάκου.
Πάντως οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι διαμαρτύρονται πως συχνά πυκνά με τα θεσμικά μέτρα που εφαρμόζονται, αποκλείονται οι ελληνικές εταιρείες από τους διαγωνισμούς φαρμάκων που γίνονται.
Είναι ενδεικτικό πως ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος δήλωσε πως η τακτική του ενός προμηθευτή ανά νοσοκομείο και φάρμακο είναι καταστροφική δεδομένου πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου ένας προμηθευτής είχε κερδίσει το διαγωνισμό αλλά στο τέλος δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθεύσει με τα φαρμακευτικά σκευάσματα το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση των νέων φαρμάκων αλλά και στις δραματικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ενώπιον των εκατοντάδων παραβρισκόμενων πως η τιμολόγηση θα γίνεται πλέον στο χρόνο που πρέπει και όπως ακριβώς προβλέπει ο σχετικός νόμος. Σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης εμφανίστηκε ανοικτός σε μια τέτοια συζήτηση αλλά όπως είπε: «δε θα δεχτώ την εκτόξευση της δαπάνης».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button