Ειδήσεις Υγείας

Βουβωνοκήλη: Γιατί δημιουργείται και πώς αντιμετωπίζεται

« Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν κάποιος ενδοκοιλιακός ιστός, όπως ένα τμήμα του εντέρου ή του λιπώδους ιστού, προεξέχει, μέσω ενός αδύναμου σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Μπορεί να παρουσιαστεί και στις δύο πλευρές, όμως η αιτία πρόκλησής της είναι άγνωστη. Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι άνδρες, το 25% των οποίων, σύμφωνα με στατιστικές, θα αναπτύξουν συμπτωματική βουβωνική κήλη μια φορά στη ζωή τους», αναφέρει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Σημάδια sos

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η συνεχής παρουσία, ή η διαλείπουσα εμφάνιση διογκώσεως, η αίσθηση βάρους ή πόνου στην περιοχή, ειδικά όταν ο ασθενής βήχει, σκύβει ή σηκώνει κάποιο βαρύ αντικείμενο.

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η κήλη δεν παρουσιάζει συμπτώματα. «Η βουβωνοκήλη δεν είναι πάντα επικίνδυνη, όμως δεν θεραπεύεται προς το παρόν με συντηρητικές μεθόδους. Οπότε, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα επιπλοκών, που είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, οι γιατροί συστήνουν τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της», προσθέτει.

Νέα δεδομένα

Όπως δήλωσε η Hong Zhao, M.D., Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Northwestern University Feinberg School of Medicine του Σικάγο, «ανακαλύψαμε ότι τόσο τα αυξημένα οιστρογόνα όσο και η μειωμένη δράση της τεστοστερόνης οδηγούν στο σχηματισμό βουβωνοκήλης».

«Τα ευρήματα αυτά θα αποτελέσουν το έναυσμα για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών ανάπτυξης της βουβωνοκήλης και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόληψή της», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος και προσθέτει: «Η μοναδική, ωστόσο, επιλογή αποκατάστασης της κήλης είναι η χειρουργική προσέγγιση, η οποία ενέχει υψηλό ποσοστό επανεμφάνισής της εκτός αν πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με χρήση πλέγματος, η χρήση του οποίου έχει μειώσει αισθητά τις υποτροπές, με το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 2%. Ως μέθοδος δεν παρουσιάζει σημαντικές επιπλοκές, παρά μόνο μια μικρή πιθανότητα (2,5%), συλλογής ωρώδους υγρού στην περιοχή της κήλης, το οποίο απορροφάται από τον οργανισμό σε 20-35 ημέρες.

Αντιθέτως, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως μικρές τομές, ανυπαρξία βλάβης των μυϊκών ιστών, τοπική αναισθησία, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, εξιτήριο εντός της ημέρας του χειρουργείου και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες την επομένη ».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button