ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατά ΕΟΠΥΥ για τους απλήρωτους φαρμακοποιούς! Τι χρωστά ο Οργανισμός

Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το τελευταίο εξάμηνο οι φαρμακοποιοί δεν αποπληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα που διαθέτουν σε ασθενείς με ειδικές παθήσεις.

Οι καθυστερήσεις προέκυψαν μάλιστα μετά τη σύμβαση που υπέγραψε ο κλάδος (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ΠΦΣ) με τον ΕΟΠΥΥ.

«Το τελευταίο εξάμηνο όμως, μετά την σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ, βάση της οποίας πολλά αναλώσιμα υλικά χρόνιων παθήσεων διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, και λόγω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους, παραμένουν απλήρωτα τα φαρμακεία.

Είναι λοιπόν αναγκαίο ο κλάδος των φαρμακοποιών να γνωρίζει τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, καθώς και το χρόνο που προτίθεται ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει αυτές τις δαπάνες. Δυστυχώς σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες των φαρμακείων δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις πληρωμών πέραν των συμβατικών τους υποχρεώσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές Σιμορέλης Χρήστος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Σάκης, και Παραστατίδης Θεόδωρος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό σχετικά με το ποιο τρόπο θα δοθεί μία οριστική λύση στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αναλωσίμων και της άμεσης πληρωμής των δαπανών τους.

Βέβαια καθότι κυβερνητικοί βουλευτές, θα λάβουν ως συνήθως μία κλασική απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό περί… άμεσης τακτοποίησης του θέματος.

Απλήρωτοι για 6 μήνες και οι γιατροί

Στο μεταξύ όμως απλήρωτοι για μήνες παραμένουν και οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη στάση πληρωμών των τρεχουσών οφειλών του Οργανισμού που αγγίζει το εξάμηνο, δημιουργεί εξαιρετική δυσφορία στα ιατρεία του δημόσιου υγειονομικού χάρτη ΠΦΥ, σε ένα περιβάλλον πολύ αυξημένων υποχρεώσεων.

H μη απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων παρά τη δημοσιονομική ρητή νομοθετική υποχρέωση, δημιουργεί ερωτηματικά για τους πολιτικούς χειρισμούς και το διοικητικό συντονισμό επτά χρόνια μετά την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, θέτοντας για πολλοστή φορά θανατηφόρα θηλιά στον ιδιωτικό τομέα, που εξυπηρετεί με αξιοπιστία και αμεσότητα εκατομμύρια ασφαλισμένους.»

Καιρό τώρα άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δέχονται δεσμεύσεις από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, δεσμεύσεις που όμως μένουν στα λόγια. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πληρωμές μόνο στα…χαρτιά από τον Οργανισμό! Στον αέρα λόγω των χρεών»

Απαντώντας στα πολλαπλά ερωτήματα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι:

-προβλέπεται ομαλοποίηση της εξόφλησης των τρεχουσών οφειλών του Οργανισμού καθώς έχει σχεδιαστεί μεταφορά εργασιακού φορτίου από προβληματικές σε στελέχωση Περιφερειακές Διευθύνσεις σε άλλες, μέσω ελέγχου ψηφιοποιημένων αρχείων.

-υπάρχει κυβερνητική υπόσχεση για νομοθετική ρύθμιση παράτασης της προθεσμίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα χρόνο.
η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΤΑΠΟΤΕ παρουσιάζει σημαντικό κώλυμα κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης από το πρώην ταμείο.
εντός του τρέχοντος έτους, προβλέπεται εξομάλυνση της διαδικασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ για τον εναρμονισμό στην έκδοση ασφαλιστικών ενημεροτήτων και απαιτήσεων ΕΟΠΥΥ.

-η διαδικασία έκδοσης των σημειωμάτων clawback είναι σε εξέλιξη καθώς και η διαδικασία έκδοσης των αντίστοιχων πιστωτικών τιμολογίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών
επί του ελεγκτικού μηχανισμού των παραπεμπτικών θα υπάρξουν από την Ένωση, προτάσεις βελτίωσης που θα τεθούν σε διαβούλευση με τον Οργανισμό

-Για τις νέες συμβάσεις, θα υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια στις συμβάσεις πάγιας αντιμισθίας και κατά πράξης αμοιβής, βάσει προκαθορισμένου ραντεβού και συγκεκριμένου ωραρίου, με ευέλικτους όρους.

Πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και θα ενεργήσει σταθμίζοντας το έννομο συμφέρον των μελών του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button