Ειδήσεις Υγείας

Βουλωμένη μύτη: Δείτε πως θα αναπνεύστε ελεύθερα

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικους ταλαιπωρείται από την κατάσταση αυτή η οποία δημιουργεί κακή διάθεση και προκαλεί εκνευρισμό τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic η μύτη βουλώνει κυρίως τον χειμώνα εξαιτίας της εναλλαγής από την ζεστή στην κρύα  ατμόσφαιρα με συνέπεια οι ρινικές οδοί να ξηραίνονται και να βουλώνει η μύτη.

Δεν είναι σπάνιο κάποιες φορές να εμφανίζεται και ρινορραγία, ακριβώς εξαιτίας της ξηρότητας και κατά συνέπεια της τραχύτητας που παρουσιάζουν στο εσωτερικό τα ρουθούνια μας.

Τι να κάνετε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τοποθετείτε στο δωμάτιο όπου κοιμόμαστε ή εργαζόμαστε, έναν υγραντήρα. Ο υγραντήρας θα δημιουργήσει την κατάλληλη ισορροπία στην ατμόσφαιρα του δωματίου, μεταξύ ξηρότητας (που προκλήθηκε από τη ζέστη) και υγρασίας.

Στην περίπτωση που αυτό  δεν είναι δυνατό εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μπολ με βραστό νερό επάνω στο αναμμένο καλοριφέρ. Η θερμότητα μαζί με το νερό θα δημιουργήσει υδρατμούς και η ατμόσφαιρα θα μαλακώσει. Παλαιότερα τοποθετούσαν μέσα στο μπολ φύλλα δυόσμου ή κομμάτια κανέλλας και η ατμόσφαιρα αρωματιζόταν με φυσικό τρόπο.

Χρησιμοποιείστε φυσιολογικό ορό αφού όσο πιο καθαρά είναι τα ρουθούνια τόσο καλύτερη αναπνοή θα έχετε.

Με τον αντίχειρα  κλείστε απαλά το ένα ρουθούνι και μετά φυσήξτε , τις βλέννες από την άλλη πλευρά (από το ανοιχτό ρουθούνι).

Επίσης για να διατηρήσετε τα ρουθούνια σας υγρά και να μην τα αφήσετε να ξηραθούν, μπορείτε, ανά τακτά διαστήματα να τα λιπαίνετε με βαζελίνη.

Μην πανικοβληθείτε εάν η μύτη  «ανοίξει». Η ρινορραγία είναι συχνό φαινόμενο λόγω της ξηρότητας. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τους παραδοσιακούς τρόπους (πίσω το κεφάλι για λίγη ώρα και πίεση των δαχτύλων στα ρουθούνια). Πάντως την κατάσταση θα βοηθήσει η λήψη βιταμίνης C (από ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για παράδειγμα). Τα τριχοειδή αγγεία της μύτης δυναμώνουν και οι πιθανότητες να ματώσει, μειώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώσουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και η μύτη μας δεν μπορεί να ξεβουλώσει παρά τις όποιες προσπάθειες που κάναμε, η χρήση κάποιου φαρμακευτικού σπρέι ή αλοιφής ή χαπιού, θα πρέπει να γίνει αφού με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button