ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Βράζουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία «ΕΣΑΝ Α.Ε.» Βορίδη! Το «είπα-ξείπα» του Κουρουμπλή

Από τα πρώτα προεκλογικά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας ήταν η κατάργηση της εταιρείας ΕΣΑΝ που έφτιαξε ο Μάκης Βορίδης στελεχώνοντας τη μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Πρόκειται για την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., μια ανώνυμη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν το κράτος και οι ιδιώτες.

Με βάση τη λογική της δημιουργίας της, η ΕΣΑΝ εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και καταργεί τη δημόσια δωρεάν υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και η βιωσιμότητά τους – δηλαδή η ύπαρξή τους- θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά.

Στο παρελθόν και πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για εταιρεία …ρουσφέτι που έρχεται να διαχειριστεί τα οικονομικά των νοσοκομείων φέρνοντας ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση στη δημόσια Υγεία.
Σήμερα φαίνεται πως τα πράγματα άλλαξαν και μαζί και οι απόψεις των αρμόδιων υπουργών.
Ο υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής ενώ ήταν πολέμιος της ΕΣΑΝ, ξάφνου άλλαξε και σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πότε έχετε σκοπό να την καταργήσετε;» έδωσε την εξής απάντηση: «Η ΕΣΑΝ Α.Ε. εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει. Εάν την κρατήσουμε, θα κάνει την πολιτική που θέλουμε εμείς και όχι την πολιτική που θέλει αυτή. Θέλουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα των πολλών μικρών και μεγάλων προβλημάτων σε θεσμικό ουσιαστικό επίπεδο και από εκεί και πέρα να καταστρώσουμε τον σχεδιασμό. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε.»

Η απάντηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στις αριστερές πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και εξαιτίας της ίδιας της πιθανής διατήρησης της εταιρείας αλλά και για το «είπα-ξείπα» του Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ενδεικτικό είναι πως η παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» μιλά για δεύτερο φάουλ Κουρουμπλή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει η Κυβέρνηση κι ο Υπουργός Υγείας να αντιληφθούν ότι «κολοτούμπες» δεν θα γίνουν ανεκτές από το εργατικό και το υγειονομικό κίνημα. Αντίθετα, ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Όμως εντυπωσιακό είναι πως ακόμη και ο νυν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας όμως Γιάννης Μπασκόζος από τα πρώτα πράγματα που έθετε ήταν η κατάργηση της εταιρείας ΕΣΑΝ ΑΕ. Μάλιστα με άρθρο του στο HealthReport.gr (πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ), είχε προαναγγείλει ξεκάθαρα την κατάργηση της εταιρείας.
Όπως είχε γράψει: «Η χρηματοδότηση του συστήματος, σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ.»

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Μάκης Βορίδης όρισε με υπουργική απόφαση τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε.) με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με το νόμο ίδρυσης της ΕΣΑΝ το 51% κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Το 20% ιδιώτες πάροχοι και ασφαλιστικές εταιρείες.
Το 29% ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι τα νοσοκομεία ή οι ιατρικοί σύλλογοι κ.λ.π.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιάννης Μπασκόζος με άρθρο του στο HealthReport.gr: Τι θα κάνουμε στην Υγεία!

Νέοι “παίκτες” στην αγορά Υγείας με την ΕΣΑΝ Βορίδη! Ποιοι θα διαχειρίζονται το ρευστό

Η απορρύθμιση της Δημόσιας Υγείας με τις Α.Ε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button