Ειδήσεις Υγείας

Βραχνή φωνή: Δείτε πού οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής του Κλίβελαντ, η βραχνάδα μπορεί να οφείλεται επίσης στο κοινό κρυολόγημα, κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, σε αλλεργία, σε καταπόνηση των φωνητικών χορδών ή στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Aν και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, καλό είναι να γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Ύποπτες αιτίες

Το κάπνισμα

H βραχνάδα είναι ίσως η πιο αθώα επίπτωση του καπνίσματος, αν όμως είναι επίμονη, συνοδεύεται από βήχα ή παρατείνεται, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αποφύγετε το κάπνισμα. Aν επιμένετε να καπνίζετε, μην αλλάζετε συνέχεια τη μάρκα των τσιγάρων σας.

Κακή χρήση της φωνής

Aν φωνάζετε πολύ ή η δουλειά σας απαιτεί να μιλάτε συνέχεια, είναι πολύ πιθανό να βραχνιάζετε εύκολα.

Eπίσης, με την κακή χρήση της φωνής, δηλαδή αν στριγκλίζετε, φωνάζετε δυνατά ή μιλάτε γρήγορα, διευκολύνετε τη δημιουργία οζιδίων, τα οποία είναι κάλοι στις χορδές. Στην αντιμετώπισή τους συνήθως βοηθά η αφωνία, η σωστή χρήση της φωνής και σπανιότερα χρειάζεται επέμβαση.

Φάρμακα

Η λήψη συγκεκριμένω φαρμάκων όπως είναι τα αναβολικά ή τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα αντιισταμινικά, επειδή ξηραίνουν τους βλεννογόνους, μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσουν βραχνάδα.

Ο κακός καιρός

Aλλοίωση στη φωνή μπορεί επίσης να προκαλέσει και η υπερβολική ξηρότητα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών.

Tips

Aποφύγετε τις φωνές και το κάπνισμα, αν βέβαια είστε καπνιστές.
Μην αναπνέετε από το στόμα, γιατί έτσι προκαλείται ξηρότητα στο λάρυγγα και τις χορδές.

Πίνετε πολλά υγρά (8-10 ποτήρια) και κάντε γαργάρες με χαμομήλι, στην περίπτωση που έχετε βραχνιάσει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button