Ειδήσεις Υγείας

Βρογχίτιδα: Αντιμετώπιση και παράγοντες κινδύνου

Η οξεία βρογχίτιδα εκδηλώνεται με επίμονο βήχα που διαρκεί για αρκετές εβδομάδες αφότου έχει υποχωρήσει η αρχική φλεγμονή. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από βήχα με πτύελα, που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, με επαναλαμβανόμενες εξάρσεις επί δύο τουλάχιστον συνεχή έτη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους πάσχοντες είναι:

Βήχας
Παραγωγή βλέννας (πτύελα), που μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινο-γκρι, ή πρασινωπής απόχρωσης
Κούραση
Δυσκολία στην αναπνοή
Ελαφρύς πυρετός και ρίγη
Δυσφορία στο στήθος

Πότε πρέπει πάτε στο γιατρό

Οι ειδικοί της mayo clinic συμβουλεύουν ότι πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας στην περίπτωση που ο βήχας:

Διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες και συνοδεύεται από συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή

Αίτια

Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται κατά κανόνα από ιούς και μάλιστα συνήθως τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς, οπότε δεν είναι αποτελεσματικά κατά της βρογχίτιδας.

Η πιο κοινή αιτία της χρόνιας βρογχίτιδας είναι το κάπνισμα. ‘Αλλες αιτίες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η σκόνη και τα τοξικά αέρια στο περιβάλλον και το χώρο εργασίας!

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της βρογχίτιδας:

Καπνός τσιγάρου: Οι άνθρωποι που είναι καπνιστές (ακόμα και παθητικοί καπνιστές) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για οξεία, όσο και για χρόνια βρογχίτιδα.

Αδύναμο ανοσοποιητικό: Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στην εργασία: Ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχίτιδας είναι εάν εκτίθεστε σε χημικές αναθυμιάσεις.

Γαστρική παλινδρόμηση: Οι επαναλαμβανόμενες και σοβαρής έντασης καούρες μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό και να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη βρογχίτιδας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button