Ειδήσεις Υγείας

Βρογχίτιδα: Πως θα υποχωρήσουν άμεσα τα ενοχλητικά συμπτώματα

Η βρογχίτιδα ξεκινάει από ένα απλό κρυολόγημα ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη και μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία βρογχίτιδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic οι πάσχοντες έχουν πτύελα με παχιά βλέννα, η οποία μπορεί να αποχρωματιστεί. Η βρογχίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία, είτε και χρόνια. Η οξεία μορφή βρογχίτιδας συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες.

Από την άλλη η χρόνια βρογχίτιδα, μια πιο σοβαρή κατάσταση, είναι ο διαρκής ερεθισμός ή φλεγμονή του βλεννογόνου των βρογχικών σωλήνων, συχνά ως αποτέλεσμα του καπνίσματος.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση βρογχίτιδας είναι η έκθεση σε σκόνη, ουσίες που ερεθίζουν τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα σημάδια sos

Και στις δυο μορφές της η βρογχίτιδα εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

Βήχας
Παραγωγή βλέννας (πτύελα), που μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινο-γκρι ή πράσινο χρώμα, ενώ πιο σπάνια, μπορεί έχει και λίγο αίμα
Κόπωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Ελαφρύς πυρετός και ρίγη
Δυσφορία στο στήθος

.
Πως θα ανακουφιστείτε

Πίνετε πολλά υγρά, αλλά αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Ξεκουραστείτε.

Πάρτε μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη για τη μείωση της φλεγμονής και την αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, συμβουλευτείτε γιατρό.

Φυσικές θεραπείες

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων βάλτε μέλι αντί για ζάχαρη στα ζεστά ροφήματα που πίνετε. Και αυτό γιατί το μέλι έχει αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που θεωρούνται πολύτιμες για τη θεραπεία της βρογχίτιδας.

Παράλληλα το μέλι απαλύνει το λαιμό από τη φλεγμονή ενώ χτίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποφύγετε ουσίες που ερεθίζουν τους πνεύμονες.

Μην καπνίζετε. Φορέστε μια μάσκα όταν ο αέρας είναι μολυσμένος ή αν είστε εκτεθειμένοι σε ερεθιστικές ουσίες, όπως το χρώμα ή τα οικιακά καθαριστικά με έντονες αναθυμιάσεις.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα. Ο ζεστός, υγρός αέρας βοηθά στην ανακούφιση από το βήχα και χαλαρώνει τη βλέννα στους αεραγωγούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαστρεντερίτιδα: Πως «κολλάει»;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button