Ειδήσεις Υγείας

Βρογχίτιδα: Σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η χρόνια βρογχίτιδα, είναι ο διαρκής ερεθισμός ή φλεγμονή του βλεννογόνου των βρογχικών σωλήνων, συχνά ως αποτέλεσμα του καπνίσματος. Είτε στην οξεία, είτε στη χρόνια βρογχίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχα
Παραγωγή βλέννας (πτύελα), που μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινο-γκρι ή πράσινο χρώμα, ενώ πιο σπάνια, μπορεί έχει και λίγο αίμα
Κόπωση
Δυσκολία στην αναπνοή
Ελαφρύς πυρετό και ρίγη
Δυσφορία στο στήθος

Στην περίπτωση που έχετε οξεία βρογχίτιδα, μπορεί να έχετε ενοχλητικό βήχα που κρατάει για αρκετές εβδομάδες ακόμα και αφότου υποχωρήσει η φλεγμονή.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic  γίνεται τόσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής όσο και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα.

Φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως τη λήψη κάποιου αντιβιοτικού  αν υποψιάζεται ότι πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη.

Φάρμακο για τον βήχα

Είναι καλύτερα να μην καταστέλλετε πολύ τον παραγωγικό βήχα (που αποβάλλει τη βλέννα), επειδή βοηθά στην αφαίρεση των ερεθιστικών ουσιών από τους πνεύμονές σας. Αν, όμως, ο βήχας σας, σας εμποδίζει στον ύπνο, μπορείτε να πάρετε αντιβηχικά για να κοιμηθείτε.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Μην καπνίζετε.

Χρησιμοποιείτε μάσκα όταν ο αέρας είναι μολυσμένος ή αν είστε εκτεθειμένοι σε ερεθιστικές ουσίες, όπως το χρώμα ή τα οικιακά καθαριστικά με έντονες αναθυμιάσεις.

Κάντε γαργάρες με αλατισμένο νερό!

Προσθέστε λίγο αλάτι σε ζεστό νερό και ανακατέψτε καλά. Τώρα, κάνετε γαργάρες με αυτό το ζεστό αλμυρό νερό 3-4 φορές την ημέρα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button