Ειδήσεις Υγείας

Βρογχοκήλη: Ποια τα αίτια και ποια τα συμπτώματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, ακριβώς κάτω από το “μήλο του Αδάμ”. Αν και η βρογχοκήλη είναι συνήθως ανώδυνη, αν έχει μεγάλο μέγεθος μπορεί να προκαλέσει βήχα και να δυσκολέψει την αναπνοή και την κατάποση.

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της βρογχοκήλης, τα συμπτώματα και την υποκείμενη αιτία. Οι μικρού μεγέθους βρογχοκήλες που δεν είναι εμφανείς και δεν προκαλούν προβλήματα, συνήθως δεν χρειάζονται και κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Αίτιες

Οι πιο κοινές αιτίες όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της mayo clinicγια την βρογχοκήλη είναι η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή, η έλλειψη ορμονών του θυρεοειδούς και τα οζίδια που αναπτύσσονται επάνω στον ίδιο τον αδένα.

 

 

 

 

 

 

Αναλυτικότερα:

Έλλειψη ιωδίου. Το ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, βρίσκεται κυρίως στο θαλασσινό νερό και στο έδαφος σε παράκτιες περιοχές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι άνθρωποι που ζουν στην ενδοχώρα ή σε μεγάλα υψόμετρα συχνά έχουν έλλειψη ιωδίου και είναι πιο συχνό να αναπτύξουν βρογχοκήλη, επειδή ο θυρεοειδής μεγαλώνει σε όγκο σε μια προσπάθεια να βρει περισσότερο ιώδιο. Η αρχική έλλειψη ιωδίου μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη από μια διατροφή πλούσια σε τροφές που μειώνουν τις ορμόνες, όπως το λάχανο και το μπρόκολο.

Νόσος Graves. Στη νόσο του Graves, τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθενται στον θυρεοειδή με αποτέλεσμα αυτός να παράγει πλεόνασμα θυροξίνης. Αυτή η υπερδιέγερση κάνει τον θυρεοειδή να πρηστεί.

Νόσος του Hashimoto.  Όπως η νόσος του Graves, έτσι και η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Όμως, αντί να κάνει τον θυρεοειδή σας να παράγει πάρα πολλή ορμόνη, προκαλεί το ακριβώς αντίθετο. Μόλις οι τιμές των ορμονών σημειώσουν πτώση, η υπόφυση  παράγει περισσότερο TSH για την τόνωση του θυρεοειδούς, κάτι που εν συνεχεία διογκώνει τον αδένα.

Πολυοζώδης βρογχοκήλη. Σε αυτή την περίπτωση, εξογκώματα που ονομάζονται όζοι αναπτύσσονται εκατέρωθεν του θυρεοειδούς σας, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο αδένας.

Ενιαίος όζος του θυρεοειδούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ενιαίος όζος αναπτύσσεται σε ένα μέρος του θυρεοειδούς αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις).

Καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζεται ως μια διόγκωση στην μία πλευρά του θυρεοειδούς.

Εγκυμοσύνη. Μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), μπορεί να προκαλέσει την ελαφρά διόγκωση του θυρεοειδή σας αδένα.
Φλεγμονή. Η θυρεοειδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στον θυρεοειδή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική ή μειωμένη παραγωγή θυροξίνης.

Συμπτώματα

Δεν συμβαίνει πάντα μία βρογχοκήλη να προκαλεί έντονα και εμφανή συμπτώματα. Όταν όμως συμβαίνει, αυτά περιλαμβάνουν:

Μία ορατή διόγκωση στην βάση του λαιμού
Αίσθηση “σφιξίματος” στον λαιμό σας
Βήχα
Βραχνάδα
Δυσκολία στην κατάποση και στην αναπνοή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλεργίες το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν, τι πρέπει να κάνουν

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button