Ειδήσεις Υγείας

Βρογχοκήλη: Πού οφείλεται, τι μπορείτε να κάνετε

Η παθολογική αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς αδένα προκαλεί τη βρογχοκήλη, η οποία αν και είναι συνήθως ανώδυνη, μπορεί να προκαλέσει βήχα και να δυσκολέψει την αναπνοή και την κατάποση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν τη βρογχοκήλη είναι:

Έλλειψη ιωδίου.

Το ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, βρίσκεται κυρίως στο θαλασσινό νερό και στο έδαφος σε παράκτιες περιοχές. Όσοι ζουν στην ενδοχώρα ή σε μεγάλα υψόμετρα συχνά έχουν έλλειψη ιωδίου και είναι πιο συχνό να αναπτύξουν βρογχοκήλη, επειδή ο θυρεοειδής μεγαλώνει σε όγκο σε μια προσπάθεια να βρει περισσότερο ιώδιο.

Νόσος Graves.

Στη νόσο του Graves, τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα λανθασμένα επιτίθενται στον θυρεοειδή σας, με αποτέλεσμα αυτός να παράγει πλεόνασμα θυροξίνης. Αυτή η υπερδιέγερση κάνει τον θυρεοειδή να πρηστεί.

Νόσος του Hashimoto.

Η β Όπως η νόσος του Graves, έτσι και η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Όμως, αντί να κάνει τον θυρεοειδή να παράγει πάρα πολλή ορμόνη, προκαλεί το ακριβώς αντίθετο. Όταν οι ορμόνες σας πέσουν χαμηλά, η υπόφυση παράγει περισσότερο TSH για την τόνωση του θυρεοειδούς, κάτι που εν συνεχεία διογκώνει τον αδένα.

Πολυοζώδης βρογχοκήλη.

Σε αυτή την περίπτωση, εξογκώματα που ονομάζονται όζοι αναπτύσσονται εκατέρωθεν του θυρεοειδούς σας, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο αδένας.

Καρκίνος του θυρεοειδούς.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζεται ως μια διόγκωση στην μία πλευρά του θυρεοειδούς.

Εγκυμοσύνη.

Μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), μπορεί να προκαλέσει την ελαφρά διόγκωση του θυρεοειδή σας αδένα.

Φλεγμονή.

Η θυρεοειδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στον θυρεοειδή. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική ή μειωμένη παραγωγή θυροξίνης.

Ύπουλα σημάδια

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η βρογχοκήλη περιλαμβάνουν:

Μία ορατή διόγκωση στην βάση του λαιμού
Μια αίσθηση “σφιξίματος” στον λαιμό
Βήχα

Βραχνάδα
Δυσκολία στην κατάποση
Δυσκολία στην αναπνοή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προδιαβήτης: Δείτε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button