Ειδήσεις Υγείας

Βρογχοκήλη: Πότε και γιατί ο θυρεοειδής διογκώνεται;

Αν και η βρογχοκήλη είναι συνήθως ανώδυνη κατάσταση, όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic, μπορεί να προκαλέσει βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση.

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος της βρογχοκήλης, τα συμπτώματα και την υποκείμενη αιτία. Οι μικρού μεγέθους βρογχοκήλες που δεν είναι εμφανείς και δεν προκαλούν προβλήματα, συνήθως δεν χρειάζονται και κάποια συγκεκριμένη θεραπεία αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες της mayo clinic.

Αιτίες

Οι πιο συχνές αιτίες για την εκδήλωση της βρογχοκήλης είναι:

Έλλειψη ιωδίου. Το ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο είναι:

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το γάλα, τα θαλασσινά,το επιτραπέζιο ιωδιούχο αλάτι και το αυγό.
Ενδεικτικά, 200 ml αγελαδινό γάλα ή 150 γραμμάρια γιαούρτι παρέχουν 50-100 μικρογραμμάρια ιωδίου, 40 γραμμάρια τυρί παρέχουν 15 μικρογραμμάρια ιωδίου, 100 γραμμάρια τόνος σε κονσέρβα παρέχει 12 μικρογραμμάρια ιωδίου, ενώ ένα αυγό (50 γραμμάρια) παρέχει 25 μικρογραμμάρια ιωδίου.

Νόσος Graves. Η βρογχοκήλη μπορεί μερικές φορές να συμβεί όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερ λειτουργεί, με αποτέλεσμα να παράγει πλεόνασμα θυροξίνης. Αυτή η υπερδιέγερση κάνει τον θυρεοειδή να διογκώνεται.

Νόσος του Hashimoto. Η βρογχοκήλη μπορεί επίσης να προκύψει από την υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός).

Πολυοζώδης βρογχοκήλη. Σε αυτή την περίπτωση, εξογκώματα που ονομάζονται όζοι αναπτύσσονται εκατέρωθεν του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα να διογκώνεται ο αδένας.

Ενιαίος όζος του θυρεοειδούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ενιαίος όζος αναπτύσσεται σε ένα μέρος του θυρεοειδούς αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις).

Καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ λιγότερο συχνός από ό,τι οι καλοήθεις όζοι. Συχνά η πάθηση εμφανίζεται ως μια διόγκωση στην μία πλευρά του θυρεοειδούς.

Εγκυμοσύνη. Η ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), μπορεί επίσης να προκαλέσει την ελαφρά διόγκωση του θυρεοειδή  αδένα.

Συμπτώματα

Δεν συμβαίνει πάντα η βρογχοκήλη να προκαλεί έντονα και εμφανή συμπτώματα. Όμως τα πιο συχνά είναι:
• Βήχας
• Βραχνάδα
• Δυσκολία στην κατάποση
• Δυσκολία στην αναπνοή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θυρεοειδής: Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν «δουλεύει» καλά!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button