Ειδήσεις Υγείας

Γάγγλια ή εξογκώματα: Τι είναι και πώς επηρεάζουν την κίνηση του χεριού;

Το γάγγλιο ή εξόγκωμα είναι μια καλοήθης κύστη η οποία είναι γεμάτη με διαυγές υγρό. Συνήθως εντοπίζεται στην άρθρωση του καρπού και εκτός από το γεγονός ότι είναι αντιαισθητικό μπορεί να επηρεάσει την κίνηση των αρθρώσεων καθώς σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν έντονο πόνο.

Που εντοπίζονται

Τα γάγλια ή εξογκώματα εντοπίζονται:

-Στη ράχη του καρπού (70 %)
-Στην κερκιδική και παλαμιαία πλευρά του καρπού
-Στη βάση των δακτύλων
-Ενδοοστικά, στα οστά του καρπού

Αν και οι αιτίες που προκαλούνται είναι άγνωστες η άποψη που επικρατεί είναι ότι μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις των ιστών που παράγουν το υγρό “λιπάνσεως” των αρθρώσεων.

Συμπτώματα

Το γάγγλιο μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικό και είναι πιθανόν να υποχωρήσει προοδευτικά ακόμη και χωρίς θεραπεία. Όμως πολλές φορές μπορεί να είναι επώδυνο, προκαλώντας μούδιασμα ή αδυναμία στα δάκτυλα.

Θεραπεία

Τα γάγγλια αφαιρούνται είτε με παρακέντηση είτε με χειρουργική αφαίρεση.

Η παρακέντηση του γαγγλίου αφαιρείται το ζελατινώδες υγρό του γαγγλίου και εφαρμόζεται πιεστική επίδεση ή νάρθηκας. Συνήθως όμως επανεμφανίζονται.

Όταν επιλέγεται η χειρουργική αφαίρεση δεν απαιτείται νοσηλεία και αφαιρείται με τοπική αναισθησία.

Η αφαίρεση του γαγγλίου γίνεται διά μέσου μιας τομής ακριβώς πάνω από τη διόγκωση και αφαιρείται μαζί με το μίσχο του. Σε γάγγλια στα δάκτυλα είναι σημαντικό να αφαιρούνται και τα οστεόφυτα που συχνά έχουν σχετίζονται με το σχηματισμό του γαγγλίου.

Ο συνήθης χρόνος αποθεραπείας έπειτα από χειρουργική επέμβαση είναι δύο με τρεις εβδομάδες. Η επανεμφάνιση των γαγγλίων, στις περιπτώσεις που η αφαίρεση είναι πλήρης, είναι σπάνια.

Φυσιοθεραπευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη προς αποκατάσταση της κινητικότητας της αρθρώσεως, ειδικά στα γάγγλια που εξορμούν από την άρθρωση του καρπού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εύθραυστα νύχια: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

Χαμηλή ενέργεια και κόπωση: Αυτοί είναι οι top λόγοι

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button