ΆρθραΦάρμακα

Γέμισε το ίντερνετ με πλαστά φάρμακα! Τι φοβούνται οι αρχές

Η οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, έχει καταστήσει ελκυστικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω ίντερνετ τα οποία πωλούνται συνήθως σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η χαμηλή τους τιμή μοιάζει ελκυστική ειδικά την περίοδο της κρίσης και οι αρμόδιοι των Ευρωπαϊκών αρχών φοβούνται πως κάποια τμήματα του πληθυσμού μπορεί να στραφούν ακόμη και σε πλαστά φάρμακα προκειμένου να μειώσουν το κόστος της θεραπείας τους.

Πρόσφατα άλλωστε ακόμη και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στη χώρα μας είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη τέτοιων σκευασμάτων αμφιβόλου ποιότητας στην ελληνική αγορά, τονίζοντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Μέχρι σήμερα πάντως βασική πηγή διακίνησης πλαστών σκευασμάτων αποτελούσε το ίντερνετ όπου υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά φάρμακα (50%) είναι πλαστά ή νοθευμένα και φυσικά μη εγκεκριμένα από τις αρχές.

Εκτιμάται επίσης ότι περίπου το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως Ινδία και Αφρική. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται στο 1%, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί ακριβώς εξαιτίας της κρίσης.

Τα φάρμακα που συνήθως διατίθενται αφορούν τη στυτική δυσλειτουργία ενώ πλέον οι επιτήδειοι έχουν στήσει “μπίζνα” και με τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρωστά για φάρμακα!

Στο απόσπασμα ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα! Τι αποφασίζουν φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανίες, αποθήκες

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Έρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες και οι νέες αλλαγές

Τελειώνουν και τα φάρμακα: Ή πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ή αδειάζουν τα φαρμακεία διαμηνύουν φαρμακοποιοί και εταιρείες!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button