Ειδήσεις Υγείας

Γαστρεντερίτιδα: Πως «κολλάει»;

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της mayo clinic οι πιθανότητες εκδήλωσης γαστρεντερίτιδας μειώνονται με το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει έξαρση της νόσου (Oκτώβριος-Απρίλιος).

Πώς «κολλάει»;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:

Αν δεν τηρείτε τους κανόνες υγιεινής (π.χ. δεν πλένετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα).
Τρώγοντας μολυσμένα τρόφιμα ή πίνοντας ακατάλληλο νερό.
Σε περίπτωση που έρθετε σε επαφή με επιφάνειες κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες, μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κλπ.
Άμεση επαφή με άτομα που νοσούν ή είναι σε περίοδο ανάρρωσης (3-4 ημέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα).

Το.. μενού

Οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώνετε αν έχετε γαστρεντερίτιδα:

Ζυμαρικά
Ρύζι
Άπαχο κρέας
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι
Αυγά
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μπανάνες, μήλα σχάρες, καλά μαγειρεμένα καρότα)
Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
Φρυγανισμένο ψωμί
Γιαούρτι
Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Απαγορευτικές τροφές

Οι τροφές που δεν επιτρέπεται να καταναλώσετε είναι:

Χυμοί φρούτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη
Αθλητικά ποτά
Αναψυκτικά και κάθε αεριούχο ποτό
Καφεϊνούχα ποτά
Ζωμοί και κονσέρβες ή συσκευασμένες (έτοιμες) σούπες
Τηγανητά ή τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά (αλλαντικά, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες, γλυκά)
Παγωτά, γρανίτες και ζελέ
Ξηροί καρποί, φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι
Δημητριακά με ζάχαρη
Καραμέλα και σοκολάτα
Πολύ πικάντικες τροφές

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close