ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γενικοί Γιατροί: Δημιουργούνται οικογενειακοί γιατροί 3 ταχυτήτων! Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια

Ειδικότερα η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατυπώνει ενστάσεις στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού καθώς ουσιαστικά συστήνονται γιατροί τριών ταχυτήτων που θα αμείβονται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ταυτόχρονα η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής αφήνει αιχμές κατά των παθολόγων οι οποίοι όπως σημειώνει εξισώνονται με τους γενικούς γιατρούς παρότι έχουν ελλείψεις στην εκπαίδευσή τους.

Πάντως σοβαρές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχουν εκφραστεί και από διάφορους Ιατρικούς Συλλόγους, ενώ την Τετάρτη ξεκινά επισήμως ο κύκλος των συναντήσεων του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους των γιατρών προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Ξεκινά ο διάλογος για την Πρωτοβάθμια με τους γιατρούς! Όλες οι πληροφορίες»

Αμοιβές διαφορετικών ταχυτήτων

Οι Γενικοί Γιατροί μέσω της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής επισημαίνουν πως οι οικογενειακοί γιατροί έτσι όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο, δημιουργούν φοβερές αδικίες.

Όπως εξηγούν, θα πρέπει να υπάρξει «τουλάχιστον προοδευτική ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων και του τρόπου αποζημίωσης όλων των ιατρών που θα παίζουν το ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού» καθώς όπως τονίζουν «δεν είναι δυνατόν, ενώ οφείλουν να επιτελούν το ίδιο έργο, να αμείβονται διαφορετικά».

Τρείς είναι οι εκδοχές των οικογενειακών γιατρών στο Νομοσχέδιο κατά την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής.

• Οικογενειακός ιατρός ΤΟΜΥ– μισθωτός με διετή σύμβαση ιατρός- πληθυσμός ευθύνης για ΤΟΜΥ

• Οικογενειακός ιατρός κλάδου ΕΣΥ– μισθωτός δημόσιος υπάλληλος, χωρίς πληθυσμό ευθύνης

• Οικογενειακός ιατρός ιδιώτης συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ με αποζημίωση per capita για καθορισμένο πληθυσμό ευθύνης (γύρω στους 2.000 εγγεγραμμένους ασθενείς) και ελάχιστο ωράριο απασχόλησής ανά ημέρα και ανά βδομάδα.

Αιχμές κατά παθολόγων

Πάντως οι Γενικοί Γιατροί αφήνουν αιχμές και για την εκπαίδευση και το ρόλο των παθολόγων στο νέα πρωτοβάθμια.

Θεωρούν ότι γίνεται πλήρης εξίσωση του Γενικού Γιατρού με τον Παθολόγο, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη μετεκπαίδευσης του παθολόγου «σε τομείς με ελλείμματα σε γνώσεις και δεξιότητες- και ο αποκλεισμός του Γενικού Γιατρού από το να είναι Οικογενειακός Ιατρός για παιδιά».

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας: «η εκπαίδευση στην Παιδιατρική είναι βασικό κομμάτι της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, καθώς και την πολλαπλή παρουσία ιατρών Γενικής Ιατρικής σε μέρη της χώρας, όπου υπάρχουν παιδιά, αλλά όχι παιδίατροι (νησιά, απομακρυσμένες περιοχές)».

Ελλείματα στους παθολόγους

Κατά την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, στο σχέδιο νόμου οι δυο ειδικότητες χρησιμοποιούνται χωρίς διάκριση και δεν γίνεται πουθενά αναφορά «στη σειρά ελλειμμάτων στην εκπαίδευση του παθολόγου σε γνώσεις και σε δεξιότητες (πχ σε παιδιατρική, γυναικολογία, ψυχιατρική, χειρουργική, ορθοπαιδική καρδιολογία, ΩΡΛ κλπ) απαραίτητες για να ανταπεξέλθει στο ρόλο του Οικογενειακού Ιατρού στην κοινότητα».

Γι αυτό και η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής συστήνει ως λύση στην έλλειψη ικανού αριθμού Οικογενειακών Ιατρών το ”on the job training” ιατρών κλινικών με συναφές αντικείμενο.

Τέλος σημειώνει η Ένωση ότι οι Γενικοί Γιατροί θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων Οικογενειακών Ιατρών σε σχέση με τους παθολόγους, «στις περιπτώσεις που η ζήτηση υπολείπεται της προσφοράς, κατ’ αντιστοιχία με ότι συμβαίνει τώρα και σε σχέση με την κάλυψη θέσεων σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιαρεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΠΕΔΥ: Χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία θα μπορούν να κάνουν στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Υπ.Υγείας: Σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς με το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια

Πως θα λειτουργούν τα διαγνωστικά εργαστήρια στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας!

Όταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button