ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γενικοί Γιατροί: Μας κουρεύουν τη συνταγογράφηση! Τι λένε για υπ.Υγείας και ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής: «Με ιδιαίτερη θλίψη, προβληματισμό, και αγανάκτηση που την αφουγκραζόμαστε από τα μηνύματα εκατοντάδων συναδέλφων μας Γενικών Ιατρών πανελλαδικά, παρακολουθούμε την ανακολουθία έργων και πράξεων που διακρίνει τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και τον ΕΟΠΥΥ στη συνταγογράφηση εκ μέρους της ειδικότητας μας επιθεμάτων, ουροκαθετήρων, φυσικοθεραπειών, ενώ τις τελευταίες μέρες προέκυψε αιφνιδίως χωρίς καμία διαβούλευση μείωση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο».

Οι Γενικοί Γιατροί τονίζουν ότι παρά τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν για διευθέτηση των προβλημάτων στην πρόσφατη συνάντησή μας, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, και τον Αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Π.Υ. φαίνεται ότι οι υποσχέσεις αυτές έμειναν μόνο στα λόγια. Και όλα αυτά την ώρα που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να θεσμοθετήσει στη χώρα μας για πρώτη φορά τον Οικογενειακό Ιατρό, πραγματοποιώντας μια βαθιά μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ορίζοντάς τον ως βασικό πυλώνα για την επιτυχία του, 40 ακριβώς χρόνια μετά την ιστορική διακήρυξη της Άλμα-Άτα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς

Και εδώ ξεκινά από την Πολιτεία η ανακολουθία έργων και πράξεων. Ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους υπεύθυνους είναι γιατί ο χρήστης υπηρεσιών υγείας να μην έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί από το Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό όταν αυτός δε μπορεί να παρέχει βασικές συνταγογραφικές υπηρεσίες στις οποίες έχει εκπαιδευθεί κατά την ειδίκευσή του.

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με το βιβλιάριο εκπαίδευσης (Log Book) οι Γενικοί Ιατροί έχουν εκπαιδευτεί τέσσερις μήνες στη χειρουργική και δύναται να αντιμετωπίζουν χειρουργικά περιστατικά, ενώ μπορούν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε χειρουργημένους ασθενείς, κατ΄οίκον αναλαμβάνοντας την αποκατάστασης τους.

Μπορούν επίσης να αναλάβουν την ιατρική φροντίδα κατακεκλιμένων ασθενών, τον χειρουργικό καθαρισμό νεκρωτικών ελκών, καθώς και την περιποίηση τραυμάτων. Συνεπώς είναι παράλογο να αποκλείονται οι Γενικοί Ιατροί από την συνταγογράφηση επιθεμάτων ή καθετήρων όταν ταυτόχρονα συνταγογραφούνται από ειδικότητες που δεν έχουν εκπαιδευτεί στη χειρουργική ποτέ βάση του πρόγραμματός τους.

Άλλη παραδοξότητα είναι πως ενώ η Ειδικότητά της Γενικής Ιατρικής έχει εκπαιδευτεί σε Ορθοπεδικά περιστατικά για τρεις μήνες, πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. κρίνει πως δε πληρεί τις προδιαγραφές να συνταγογραφεί φυσιοθεραπείες, όταν άλλες ειδικότητες χωρίς καμία εκπαίδευση στην Ορθοπεδική δύναται να το πράξουν.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ όλα τα νέα όρια συνταγογράφησης:Έρχεται νέο πλαφόν για τη συνταγογράφηση γενοσήμων δια χειρός Π. Πολάκη! Τι προβλέπεται ανά περιφέρεια και ειδικότητα

 

 

 

 

 

 

Τελευταίο και καθοριστικό χτύπημα στο θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού αλλά και στο θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί η απόφαση για μείωση κατά 40% της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΠΥ ανά ασφαλισμένο. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι τιμωρητικό τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οικογενειακούς ιατρούς αφού με αυτό τον τρόπο δε μπορεί να πραγματοποιηθεί ολιστική προσέγγιση του ασθενή με χρόνια νοσήματα, καθώς πρέπει να παραπέμπεται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων προκειμένου να μην υπερβούν οι Οικογενειακοί Ιατροί τα όρια που έχετε θεσπίσει.

 

 

 

 

 

 

Όλοι οι παραπάνω αποκλεισμοί από την συνταγογράφηση καθώς και η μείωση των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο, όπως καταλαβαίνετε αφαιρούν διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία τα οποία ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο της Ειδικότητάς μας. Με αυτό το τρόπο αντί για χτίσιμο μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αγκαλιάσει όλο τον πληθυσμό και θα αποσυμφορήσει τις Νοσοκομειακές δομές όλο το εγχείρημα θα οδηγηθεί στην καταβαράθρωση και στην αποτυχία.

Ζητούμε την άρση όλων των αυθαίρετων αποφάσεων που μετατρέπουν τους συναδέλφους μας Γενικούς Ιατρούς, σε ιατρούς άνευ ειδικότητας (εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός) και σας καλούμε σέ έναν καλοπροαίρετο διάλογο βρίσκοντας λύσεις για την επίτευξη του εγχειρήματος του Οικογενειακού Ιατρού. Το όραμά μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι κοινό, και όχι να το διεκδικούμε με κινητοποιήσεις, και αγωγές στην Ελλάδα, και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την διαφύλαξη και κατοχύρωση θεμελιωδών αρχών της Ειδικότητάς μας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button