Πολιτική Υγείας

Γενικοί γιατροί χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης! Τι προκάλεσε την οργή του κλάδου

 

Η νέα έμπνευση του ΕΟΠΥΥ τους απαγορεύει ακόμη και αυτό: να ασχοληθούν με ένα από τα βασικά νοσήματα της ειδικότητάς τους για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και στα οποία ο ρόλος τους είναι βασικός ως προς την πρόληψη. Και πως το έμαθε ο κλάδος; Από μία επιστολή που εστάλη σε γενική γιατρό για να απολογηθεί επειδή είχε χορηγήσει φάρμακα για τη νόσο.

 

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής με επιστολή τους στον ΕΟΠΥΥ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στις νέες ρυθμίσεις του οργανισμού που αφήνουν τους γενικούς γιατρούς έξω από ένα βασικό νόσημα που πλήττει και την ελληνική κοινωνία και θα μπορούσε η έγκαιρη διάγνωσή του να εξοικονομήσει πόρους στο σύστημα.

 

«Θεωρούμε, βασισμένοι σε ακράδαντα επιστημονικά στοιχεία, πως ο Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός είναι απόλυτα αρμόδιος ιατρός για τη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας» τονίζουν τα μέλη της επιστημονικής εταιρείας και συνεχίζουν μετά και την παράθεση επιστημονικών τεκμηρίων για την αρμοδιότητά τους:

 

«Στα αντικείμενα της εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική είναι η διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων στη κοινότητα και η ΧΑΠ σαφέστατα είναι ένα από αυτά. Ο πρόσφατος άλλωστε ιδρυτικός νόμος του Π.Ε.Δ.Υ. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4238 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» επιχειρεί να θέσει το Γενικό Ιατρό θεμέλιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ορίζει πως «οι Οικογενειακοί Ιατροί παρέχουν δέσμη υπηρεσιών υγείας η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην κοινότητα».

 
Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής εξηγούν: «Η ανάπτυξη της ΧΑΠ είναι αργή και ύπουλη και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο αφού έχει προηγηθεί μια σημαντική έκπτωση της λειτουργίας των πνευμόνων, συχνά της τάξης του 50-60%.

 

Οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά εμφανίζονται πολύ αργά στο γιατρό, καθώς αποδέχονται το βήχα και την ήπια δύσπνοια ως ένα φυσιολογικό επακόλουθο του καπνίσματος ή επειδή δεν θέλουν να τους πει κάποιος πως πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα.

 

Η ΧΑΠ υποδιαγιγνώσκεται παγκοσμίως και υπολογίζεται πως 25-50% των ασθενών με κλινικά σημαντική νόσο δεν έχουν ανιχνευθεί. Σύμφωνα με τον GOLD Spirometry Guide (2010 Update) «οι Γενικοί/ Οικογενειακοί Γιατροί είναι στην πλεονεκτική θέση να ανιχνεύσουν τη ΧΑΠ στα πρώιμα στάδια της και πραγματοποιώντας σπιρομέτρηση να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button