Φάρμακα

Γιατί αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων; Η μεγάλη κόντρα για τις ελλείψεις

Αρχικά ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λιντζέρης αρνιόταν πως υπάρχουν ελλείψεις. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούσε τους φαρμακοποιούς πως διαδίδουν φήμες.

Τελικά αφού ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΕΟΦ) Κώστας Λουράντος έφθασε στον εισαγγελέα με έναν πλήρη κατάλογο ελλείψεων, ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχτηκε το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά.

Βέβαια σε επιστολή του στον κλάδο, ζητά να μη διαδίδεται …το πρόβλημα ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους ασθενείς. Όπως σημειώνει στην επιστολή του στον ΠΦΣ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης:

«Η προβολή από τα ΜΜΕ ελλείψεων φαρμάκων είναι δυνατό να επιτείνει το πρόβλημα – εάν υπάρχει – γιατί ωθεί τους ασθενείς στην αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων από ανασφάλεια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να διογκώνεται. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους φορείς δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν με φειδώ και τεκμηρίωση».

Κι ενώ ο κόσμος το χε …τούμπανο εκεί στον ΕΟΦ το είχαν κρυφό…καμάρι το θέμα των ελλείψεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, μόλις στις 15 Οκτωβρίου ενημερώθηκε ο οργανισμός πως λείπουν βασικά φάρμακα από την αγορά.

Και που τις αποδίδει αυτές τις ελλείψεις ο Δημήτρης Λιντζέρης; Στις παράλληλες εξαγωγές, στη μειωμένη τροφοδοσία της αγοράς αλλά και στη μη ανεύρεση των πρώτων υλών. Εξηγεί μάλιστα σε ανακοίνωσή του:

•Σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην Ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης. Έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
•Στις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση – σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους – έχουμε απευθυνθεί στους ΚΑΚ (σε πέντε εταιρείες) και αναμένουμε εξηγήσεις. Μετά τη λήψη της απάντησης, ο ΕΟΦ θα επαναπροσδιορίσει τις ενέργειες του.
•Στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώθηκε κάποιο από τα προηγούμενα αίτια, εξετάσθηκαν ενδελεχώς οι παράλληλες εξαγωγές. Για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους που περιλαμβάνονται στην απόφαση απαγόρευσης που εξέδωσε ο Οργανισμός την 14η Νοεμβρίου 2014.
Να σημειωθεί πως για βασικά εμβόλια έχουν απαγορευθεί οι παράλληλες εξαγωγές. Οι εξαγωγές δηλαδή σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου τα φάρμακα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ , από τον Μάιο του 2014, «έχουμε προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης του τετραδύναμου και πενταδύναμου εμβολίου έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας (TETRAVAC, PENTAVAC, INFANRIX HEXA, INFANRIX IPV, INFANRIX TETRA)».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button