ΔημοφιλήΠαιδί

Γιατί δεν μπορώ να κάνω παιδί; Ποιος φταίει;

 

Εκτιμάται μάλιστα πως τα υπογόνιμα ζευγάρι φθάνουν ακόμη και τις 300.000. Σε πολλές περιπτώσεις φταίει τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα νέα ζευγάρια μετά τα 30 τους χρόνια.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες το 33% των ζευγαριών, που αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να αποκτήσει ένα παιδί, ανήκει στην κατηγορία των υπογόνιμων ζευγαριών. Ανεξάρτητα πάντως από την ηλικία εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 8 ζευγάρια έχει θέμα υπογονιμότητας.

 

Και ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ως μοναδική υπεύθυνη τη γυναίκα, οι ειδικοί λένε πλέον πως στα ζευγάρια που έχουν υπογονιμότητα μοναδικός υπεύθυνος είναι ο άνδρας, σε ποσοστό από 30 μέχρι 40%.

 

Πότε ένα ζευγάρι είναι υπογόνιμο

 

Χιλιάδες ζευγάρια προσπαθούν καθημερινά και στη χώρα μας να αποκτήσουν ένα παιδί και δεν τα καταφέρνουν. Ωστόσο δεν θεωρούνται πάντα υπογόνιμα καθώς μπορεί να συμβάλουν κι άλλοι παράγοντες στη μη απόκτηση άμεσα ενός παιδιού. Άλλωστε η κρίση έφερε άγχος και αγωνία και μείωση των γεννήσεων, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες.

 

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν πως ένα ζευγάρι έχει πρόβλημα υπογονιμότητας, όταν για ένα χρόνο προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει.

 

«Βασικό εργαλείο στον έλεγχο της γονιμότητας του άντρα είναι το σπερματοδιάγραμμα» αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ.Θάνος Παλλαντζάς και προσθέτει «Σε γενικές γραμμές, το σπέρμα για να είναι γόνιμο, πρέπει να έχει όγκο πάνω από 2ml, αριθμό σπερματοζωαρίων>15 εκατομμύρια ανά ml, συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων πάνω από 40 εκατομμύρια, κινητικότητα >45% γρήγορα ή μέτρια κινούμενων σπερματοζωαρίων και μορφολογία πάνω από 4% φυσιολογικά σπερματοζωάρια».

 

Στην περίπτωση που το σπέρμα δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές τότε ο άνδρας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, το οποίο οφείλεται σε διάφορα αιτία.

 

Βασικές αιτίες κατά τους ανδρολόγους για την ανδρική υπογονιμότητα είναι:

 

Κιρσοκήλη

 

Γενετικές ανωμαλίες ( μεταλλάξεις γονίδιου, κυστική ίνωση, χρωμοσωμικές ανωμαλίες , μικροελλείψεις στο χρωμόσωμα Υ)

 

Ορμονικά αίτια (διαταραχή λειτουργίας θυρεοειδούς, ανεπάρκεια ορμονών, σχετίζονται με την σπερματογένεση ή σε ανωμαλία στη δράση αυτών)

 

Ανωμαλίες του πέους, όπως επισπαδίας, υποσπαδίας και φίμωση.

 

Φλεγμονές ( Προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα, γονόρροια, μυκόπλασμα -ουρεόπλασμα, χλαμύδια, φυματίωση κ.ά. )

 

Βέβαια η αντρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button