Ειδήσεις Υγείας

Γιατί δε βλέπω καλά στο σκοτάδι; Όλες οι αιτίες

Επιστημονικά ο όρος ονομάζεται νυκταλωπία (nyctalopia) και αφορά την ανικανότητα να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά για ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θεραπεύσιμη, σε άλλες δεν είναι, εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέροντας τις πέντε αιτίες για τις οποίες μπορεί να έχετε μείωση της όρασης την νύχτα:

Μυωπία, υπερμετρωπία η/και αστιγματισμός: ο πιο συχνός λόγος! Μπορεί να είναι δύσκολο να δει κανείς το βράδυ, ιδιαίτερα αν δεν έχει τα σωστά γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, μια νέα συνταγή από τον οφθαλμίατρο σας θα μπορούσε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να διορθώσει το πρόβλημά σας.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινά προβλήματα με τη νυχτερινή όραση.  Αυτό προκαλεί μια προσωρινή αδυναμία του να βλέπει κάποιος στο σκοτάδι μέχρι τα μάτια να είναι σε θέση να προσαρμοστούν. Συζητήστε με το γιατρό σας πώς τα φάρμακά σας επηρεάζουν την όραση σας.

Καταρράκτης, η φυσική θόλωση του φακού του ματιού – εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του φακού του ματιού. Ο καταρράκτης αφήνει λιγότερο φως να εισέλθει στο μάτι, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος θα χρειαστεί περισσότερο φως για να δει. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη μπορεί να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Διατροφικές ελλείψεις μπορεί επίσης να μειώσουν την ικανότητά σας να βλέπετε στο σκοτάδι. Η αναπλήρωση των συγκεκριμένων διατροφικών ελλείψεων μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της νυχτερινής όρασης σας.

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία δυστυχώς σοβαρή, από τις πολλές κληρονομικές ασθένειες, που προκαλούν μείωση της νυχτερινής όρασης. Επηρεάζει συνήθως τη  περιφερική όραση αλλά μπορεί σε προχωρημένα στάδια να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα σε κανονικές συνθήκες φωτισμού.

Οδηγίες

Τα διαθέσιμα μέσα μέχρι τώρα αν και πολλά υποσχόμενα για το μέλλον δεν μπορούν να δώσουν άμεση λύση τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας έτσι ώστε να διευκολύνετε την κατάστασή σας. Δεν θα είστε σε θέση να οδηγήσετε τη νύχτα, οπότε θα χρειαστεί να βρείτε εναλλακτική λύση μεταφοράς.

Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας μια πηγή φωτός, όπως ένα φακό, έτσι ώστε να μπορείτε να προσφέρετε το δικό σας φως όταν το χρειάζεστε.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button