ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Γιατί ξέμεινε από ογκολογικά φάρμακα το Λαϊκό! Τι απαντά η Διοίκηση του Νοσοκομείου

Πρόκειται για μια μάλλον συνηθισμένη υπόθεση ειδικά για το Λαϊκό Νοσοκομείο το οποίο παρουσιάζει πολύ συχνά ελλείψεις, σε ογκολογικά φάρμακα με συνέπεια οι θεραπείες των ασθενών να μη γίνονται στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο, για άλλη μια φορά, ακύρωσε προγραμματισμένες θεραπείες ογκολογικών ασθενών, όπως δημοσιοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Ξέμειναν και πάλι τα δημόσια νοσοκομεία από ογκολογικά φάρμακα! Τι καταγγέλλουν γιατροί- ασθενείς»

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά και δεν είναι και το μοναδικό νοσοκομείο. Πρόσφατα το HealthReport.gr είχε αποκαλύψει ότι είχαν τελειώσει τα κονδύλια στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Βέβαια κατά τη συνήθη τακτική η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρχικά είχε επιχειρήσει να διαψεύσει το γεγονός.

Στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί το πρόβλημα αφού υποχρεώθηκε να δώσει επιπλέον κονδύλια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αγοράζονται πάλι φάρμακα στα νοσοκομεία! Τα κονδύλια της τελευταίας στιγμής»

Τι απαντά η Διοίκηση του Λαϊκού

Η Διοίκηση του Λαϊκού πάντως αποδίδει την έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων αυτή τη φορά, στη φαρμακευτική εταιρεία, καθώς το Νοσοκομείο έκανε απογραφή στις αποθήκες του και κατά τη διαδικασία αυτή η προμήθεια υλικών γίνεται με Δελτίο Αποστολής.

Ωστόσο η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία η οποία διαθέτει φάρμακα ογκολογικά δεν μπόρεσε να τα αποστείλει με Δελτίο Αποστολής: «Η αδυναμία συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, αποκλειστικής αντιπροσώπου συγκεκριμένων ογκολογικών φαρμάκων, να ανταποκριθεί στο αίτημα του νοσοκομείου για προμήθεια των ανωτέρω φαρμάκων με δελτία αποστολής οδήγησε στην αναβολή των ογκολογικών θεραπειών της Δευτέρας 9/1/2017 για περιορισμένο αριθμό ασθενών» σημειώνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί πάντως πως πρόσφατα οι αρμόδιοι των νοσοκομείων που είχαν μείνει χωρίς κονδύλια για φάρμακα, είχαν προσπαθήσει να ξεπεράσουν το εμπόδιο και να παραγγείλουν φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά χωρίς να διαθέτουν ΑΔΑ, που αποτελεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που απαιτείται για κάθε παραγγελία.

Με βάση νόμο του 2010, όλες οι αποφάσεις του δημοσίου δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στη διαύγεια και στη συνέχεια λάβουν έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος και πιστοποιεί την απόφαση.

Ωστόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να εκτελέσουν παραγγελίες όταν ένα νοσοκομείο δε διαθέτει ΑΔΑ αφού αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία.

Στην περίπτωση του Λαϊκού πάντως ο Διοικητής Ηρακλής Χαρμανίδης, διαβεβαιώνει πως λεφτά υπάρχουν: «Το Γ.Ν.Α. “ΛΑΪΚΟ”, εκτελώντας ομαλά τον προϋπολογισμό του και χωρίς να αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα χρηματοδότησης, έχει προμηθευτεί και διαθέτει όλα τα φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του και τη φροντίδα των ασθενών».
Κατά τον Διοικητή οι θεραπείες που αναβλήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν κανονικά τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξέμειναν και πάλι τα δημόσια νοσοκομεία από ογκολογικά φάρμακα! Τι καταγγέλλουν γιατροί- ασθενείς

Τέλος τα λεφτά για φάρμακα στα νοσοκομεία! Στον αέρα οι καρκινοπαθείς

Αγοράζονται πάλι φάρμακα στα νοσοκομεία! Τα κονδύλια της τελευταίας στιγμής

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button