Συνεντεύξεις - Άρθρα

Γιατί οι υπέρβαρες γυναίκες δεν μπορούν να αποκτήσουν εύκολα παιδί; Όλα τα αίτια

Γράφει η Σταυρούλα Ευθυμιάδη, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Γυναίκες υπέρβαρες και παχύσαρκες όμως έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερη δυσκολία στο να κυοφορήσουν.

Το μεγαλύτερο βάρος σώματος μπορεί σε μία γυναίκα να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, κληρονομικές αιτίες αλλά και στον τρόπο ζωής της.

Δεν είναι ακόμη απολύτως γνωστό με όλες τις λεπτομέρειες, το επιπλέον βάρος με ποιο ακριβώς μηχανισμό εμποδίζει την κυοφορία.
Ωστόσο η υπερέκκριση της ινσουλίνης παίζει έναν σημαντικό ρόλο, καθώς και η μείωση της SHBG (sex hormone binding globulin, δεσμευτική σφαιρίνη των ορμονών του φύλου).

Επίσης η συσσώρευση λίπους στον οργανισμό, συμβάλλει στη διαταραγμένη έκκριση GnRH, ορμόνη του υποθαλάμου που διεγείρει για την έκκριση των ορμονών του φύλου FSH και LH.

Που οφείλεται η υπογονιμότητα

Η ανωοθυλακιορρηξία στις υπέρβαρες-παχύσαρκες γυναίκες (δεν γίνεται ωορρηξία κατά την διάρκεια ενός ή περισσοτέρων κύκλων), αποτελεί τη βάση για την δυσκολία στην κυοφορία.

Στον τομέα της Γυναικολογίας, η παχυσαρκία με ανωοθυλακιορρηξία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, όπως στην πρόωρη εμμηναρχή, στις ορμονικές διαταραχές τύπου υπερανδρογοναιμίας κ.ά. όπως στις θυρεοειδοπάθειες και στις υπερπρολακτιναιμίες. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της υπογονιμότητας σε αυτές τις γυναίκες οφείλεται στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCO’s).

Υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να κρύβουν μεταβολικά νοσήματα όπως Σακχαρώδη Διαβήτη, ιδιαίτερα τύπου ΙΙ, στον οποίο η αντίσταση στην Ινσουλίνη επιδεινώνεται και η υπερινσουλιναιμία αυξάνεται.

Προσοχή γιατί το επιπλέον βάρος στις γυναίκες μπορεί να συνδυάζεται ή να συνυπάρχει με παθολογικές καταστάσεις όπως καρκίνους (γυναίκες με ασκίτη από κάποια κακοήθεια που φυσικά δεν μπορούν να μείνουν έγκυες), ψυχολογικές καταστάσεις (όπως βουλιμία) και αναπνευστικές διαταραχές όπως sleep αpnoia, άσθμα και σύνδρομο Pickwickian (σύνδρομο υποαερισμού στις παχύσαρκες), καθώς επίσης και καρδιολογικές παθήσεις με αγωγή, στις οποίες η κύηση δεν είναι εφικτή λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αμερικανοί επιστήμονες πρότειναν άλλη ονομασία για την παχυσαρκία ABCD (adiposity-based chronic disease), για να υπενθυμίζεται ότι η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική.

Η διάγνωση της υπογονιμότητας

Η διάγνωση για την υπογονιμότητα λόγω των παραπάνω κιλών πρέπει να γίνει με προσοχή, λόγω των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να υποβόσκουν.

Γενικές εξετάσεις αίματος, πλήρης βιοχημικός έλεγχος, ορμονικό προφίλ με ειδικές εξετάσεις όπως τη δοκιμασία ACTH, τον έλεγχο ινσουλίνης, καμπύλες σακχάρου με χρήση γλυκόζης, 50/75/100 γρ., έλεγχος γλυκόζης νηστείας και A!C καθώς και εξετάσεις που κρίνει ο οικογενειακός ιατρός και ο εξειδικευμένος ιατρός (γυναικολόγος, ενδοκρινολόγος, κτλ) της ασθενούς.

Οι λύσεις

Η εύρεση λύσεων θα γίνει με τη συνεργασία του γυναικολόγου, του ενδοκρινολόγου καθώς και του ιατρού που εξειδικεύεται στην υποβοήθηση είτε της γονιμότητας, είτε στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είτε ακόμη και με τη βοήθεια του διαβητολόγου.

Έχουν γίνει πολλές εργασίες και έρευνες παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα καθώς και το αποτέλεσμα της κύησης.

Τον Μάιο του 2016 στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ο Richard S. Legro και οι συνεργάτες του έδειξαν σε εργασία ότι η αλλαγή του Lifestyle βελτίωσε την ωορρηξία και τον αριθμό των κυήσεων περισσότερο από την λήψη κλομιφαίνης.

Ωστόσο μόνο η άθληση δεν αρκεί για να βελτιωθεί η γονιμότητα, αφού απαιτείται και σωστή διατροφή. Είναι ενδεικτικό ότι με τη λήψη απλών υδατανθράκων όπως πατάτες, ρύζι, σιτάρι κ.α. αυξάνεται η Ινσουλίνη και αντίστοιχα το σπλαχνικό λίπος αλλά και το λίπος της κοιλιακής χώρας.

Η έκφραση των Βρετανών “FAT but FIT”, έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει γιατί με BMI μεγαλύτερο του 25, παραμένει αυξημένος ο αριθμός των καρδιακών επεισοδίων πόσο μάλλον σε γυναίκες σε κίνδυνο θρομβώσεων κατά τη διάρκεια λήψης ορμονικών σκευασμάτων για υποβοήθηση της γονιμότητας ή και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η μείωση του βάρους οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και της τεστοστερόνης, ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της SHBG.
Έρευνες έδειξαν επίσης ότι μείωση κατά 350 Kcal/μέρα σε υπέρβαρες γυναίκες ειδικά με PCO’s βελτιώνει τις τιμές των ορμονών ήδη σε 15 ημέρες.

Η έναρξη γίνεται αρχικά με τη σωστή διάγνωση παθολογικών, ψυχολογικών ή άλλων υπεύθυνων καταστάσεων.

Απώλεια Βάρους

Για να χάσει βάρος μία γυναίκα με επιπλέον κιλά, πρέπει να ξεκινήσει και από κάπου. Η Γυμναστική και το περπάτημα αποτελούν την ιδανική έναρξη.
Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών με μείωση ποσοτήτων τροφής και μείωση θερμίδων πρέπει να είναι ένα ταυτόχρονο βήμα.
Η καλύτερη συμβουλή -εάν μπορεί κανείς να την τηρήσει- είναι όχι λήψη τροφής μετά τις 19.00.

Από την άλλη για την απώλεια βάρους μπορεί να απευθυνθεί κανείς και σε ειδικούς.
Ο εξειδικευμένος διατροφολόγος σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο έχουν τον πρώτο λόγο.

Η Μετφορμίνη έπαιξε σπουδαίο ρόλο τα τελευταία χρόνια σε γυναίκες με αυξημένο βάρος και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και τα αντισυλληπτικά όταν δεν υπάρχουν θρομβώσεις, κάπνισμα και υπέρταση.

Η ψυχολογική βοήθεια από τον ειδικό αποτελεί επίσης μία σημαντική βοήθεια για την απώλεια κιλών.
Χειρουργική θεραπεία με γαστρικό bypass, sleeve στομάχου, gastric banding καθώς και οριζόντια γαστροπλαστική κ.α. είναι επεμβάσεις που συμβάλλουν ενεργά στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι έρευνες έδειξαν ότι η κύηση πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της μεγάλης απώλειας κιλών, διότι η πορεία της κύησης που θα επιτευχθεί, δε θα έχει πολύ θετική έκβαση.

Χάπια κεντρικής δράσης για την απώλεια βάρους σώματος, πρέπει να λαμβάνονται μόνο κατόπιν οδηγία του ιατρού και αποτελούν επίσης μία πιο ακραία λύση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button