Πολιτική Υγείας

Γιατί οι φαρμακοποιοί δεν προχώρησαν τελικά σε κινητοποιήσεις; Όλο το παρασκήνιο

Παρά τη Σαββατιάτικη συνέλευση όλων των προέδρων των τοπικών συλλόγων για να καθορισθούν οι περαιτέρω κινήσεις, ο κλάδος δεν αποφάσισε να βάλει λουκέτα στα φαρμακεία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος περιορίσθηκε να εκδώσει μια μάλλον …τυπική ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι φαρμακοποιοί θέτοντας στην κυβέρνηση σειρά αιτημάτων που έχουν σχέση με την βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας του φαρμακείου, που χτυπήθηκε βάναυσα την τελευταία τετραετία.

Η συγκέντρωση των προέδρων όλης της χώρας κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων και έδωσε διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου».

Και μπορεί η ανακοίνωση του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου να τονίζει ότι ο κλάδος είναι σε εγρήγορση και ότι δε θα αποδεχθεί «άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων», στην πράξη όμως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των φαρμακοποιών μάλλον είναι ικανοποιημένοι με τη μείωση του ποσοστού κέρδους μόνο κατά 2% και όχι συνολικά στο 15% όπως επιδίωκε η τρόικα.

Δεν είναι τυχαίο πως παρασκηνιακώς συζητείται πως οι επικεφαλής του κλάδου γνώριζαν τι θα συμβεί και μπροστά στο ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα πώλησης των ακριβών φαρμάκων (ΦΥΚ) έκαναν τελικά πίσω.

Άλλωστε όπως αναφέρουν πληροφορίες του healthreport.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες συνεχώς στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας και παρακολουθούσε στενά όλες τις συνομιλίες με την τρόικα.

Βέβαια το ζήτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη απαίτηση των τροϊκανών που θεωρούν ακόμη πως οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν μεγαλύτερο κέρδος από ότι οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button