ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Γιατί πέφτει κάθε μήνα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης; Όλα τα σενάρια

Αποτέλεσμα ήταν να χρειαστεί εκατοντάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα να περιμένουν με αγωνία πότε θα λειτουργήσει και πάλι το σύστημα της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή φάρμακα ή ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για εξετάσεις.

Και το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε εκείνους τους ασθενείς της περιφέρειας που χρειάζεται να μετακινηθούν ακόμη και χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν ένα ιατρείο και να πάρουν τη συνταγή για τα φάρμακά τους.
Δεν είναι πάντως η μοναδική φορά που το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ καταρρέει φέρνοντας σε δύσκολη θέση όλη την αγορά υγείας.

Κάθε μήνα, τις πρώτες ημέρες, η πλατφόρμα για …άγνωστους λόγους καταρρέει και όλως τυχαίως οι υπεύθυνοι δεν έχουν απάντηση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι γιατροί που εκτιμούν πως η πτώση του συστήματος δεν είναι τυχαία ειδικά τις πρώτες ημέρες του μήνα οπότε και γράφονται όλες οι συνταγές φαρμάκων πριν οι γιατροί κλείσουν το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αρκετοί θεωρούν πως αποτελεί ένα πρώτης τάξεως κόλπο ώστε να συγκρατείται η φαρμακευτική δαπάνη. Και αυτό καθώς πολλοί ασθενείς που δεν καταφέρνουν τελικά να πάρουν τη μαγική συνταγή οδηγούνται μόνοι τους στα φαρμακεία αγοράζοντας τα φάρμακα με δικό τους κόστος.

Πάντως μέχρι στιγμής πειστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί επισήμως από την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρότι το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως συχνό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωσή του ζητά να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα σημειώνοντας: «Για πολλοστή φορά δυστυχώς ο ΙΣΑ έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών ιατρών μελών του, σχετικά με την μη λειτουργία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες μας ότι το σύστημα συνταγογράφησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας, ιδίως τις πρώτες εργάσιμες μέρες του μήνα που υπάρχει μεγάλος φόρτος συνταγογράφησης, δυστυχώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν.

Σας καλούμε πρωτίστως στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα του συστήματος συνταγογράφησης και είμαστε σε αναμονή των εξηγήσεων αναφορικά με τα αίτια δυσλειτουργίας του συστήματος συνταγογράφησης».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button