Πολιτική Υγείας

Γιατί σε λίγο καιρό θα λείπουν γνωστά φάρμακα από την αγορά;

Ανάστατη είναι η αγορά φαρμάκου μετά τα αλλεπάλληλα λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων που σε πολλές περιπτώσεις είναι και κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης όπως προβλέπει ο νόμος.
Τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τα λάθη που κατά τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Κώστα Φρουζή αποτελούν πια…στρατηγική.

Μια στρατηγική που ρίχνει μεν τη δαπάνη, αυξάνει όμως τον αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ οδηγεί και πολλές μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες να θέλουν να αποσύρουν τα φάρμακα τους από την ελληνική αγορά επειδή η διάθεσή τους δε θεωρείται συμφέρουσα, κατά τον κ.Φρουζή.
Εκτός αυτού ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι τα συνεχή αβάσταχτα rebate και claw back (αυτόματες επιστροφές χρημάτων και εκπτώσεις) γονατίζουν τον κλάδο ενώ άλλο ένα χτύπημα έρχεται να προστεθεί στην ήδη δραματική κατάσταση των εταιρειών: Η πρόθεση του Μάκη Βορίδη να χρεώσει τις εταιρείες με το 50% της διαφοράς της ασφαλιστικής τιμής έως τη λιανική, ένα ποσοστό που μέχρι σήμερα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ.
Ο κλάδος προσέφυγε στο ΣτΕ για να αλλάξουν οι σχετικές ρυθμίσεις ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Φρουζής μίλησε για νέες αποσύρσεις φαρμάκων το επόμενο διάστημα αλλά και για απολύσεις στο χώρο του φαρμάκου.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΣΦΕΕ 277 φάρμακα έχουν πάρει παρανόμως λανθασμένη τιμή χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button