Ειδήσεις Υγείας

Γιατί το νύχι μπαίνει μέσα στο δέρμα;

Συνήθως το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Περισσότερο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν καμπυλωτά ή παχιά νύχια. Επίσης οι πάσχοντες από διαβήτη, όσοι αντιμετωπίζουν αγγειακά προβλήματα ή έχουν μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το νύχι που μπαίνει στο δέρμα είναι κυρίως το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών, όπως αν τα κόβετε πολύ κοντά, ή αν στρογγυλεύετε πολύ τις άκρες των νυχιών.

Για το νύχι που μπαίνει μέσα στο δέρμα ευθύνονται και τα στενά παπούτσια, που πιέζουν το νύχι στο δάκτυλό σας.

Εάν η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα συνεχίζεται, η υπερανάπτυξη του ιστού πάνω από το νύχι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, περισσότερο πόνο και οίδημα.

Θεραπεία-Αντιμετώπιση

Προσπαθήστε να μειώσετε την πίεση στο δάχτυλο, φορώντας άνετα παπούτσια, ή σανδάλια/παντόφλες, ή ακόμα και να μην φοράτε παπούτσι για αρκετές ημέρες.

Αποφύγετε να κόβετε την γωνία του νυχιού “για να το στρογγυλέψετε”. Τα νύχια πρέπει να τα κόβετε σε ευθεία.

Εάν παρατηρήσετε κάποια λοίμωξη, επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει τη λήψη αντιβιοτικού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συστήσει την μερική αφαίρεση ενός σοβαρά καμπυλωμένου νυχιού που εισχωρεί στο δέρμα.

 

 

 

 

 

Εάν δεν αφαιρεθεί ένα κομμάτι του νυχιού, το πρόβλημα θα παραμείνει και θα επανεμφανίζεται συχνά. Η μόνιμη απομάκρυνση της ρίζας του νυχιού στην πλευρά της εισχώρησης ενδείκνυται για να αν επανέλθει το νύχι στο σχήμα που πρέπει, όταν μεγαλώσει ξανά. Είναι μια απλή επέμβαση, που γίνεται στο ιατρείο με τοπικό αναισθητικό.

Σε κάποιες περιπτώσεις φορές το νύχι που μπαίνει στο δέρμα προκαλείται από μύκητα. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν έχετε μύκητα και στη συνέχεια να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Πρόληψη

Η σωστή περιποίηση είναι το πρώτο βήμα για την αποτροπή του προβλήματος.

Πρώτα μουλιάστε το πέλμα σας για να μαλακώσετε τα νύχια. Πάντοτε να κόβετε το νύχι σε ευθεία και να αφήνετε αρκετό νύχι, ώστε να καλύψετε το δάχτυλο του ποδιού για να το προστατέψετε. Μετά μπορείτε με μια λίμα να λειάνετε τις άκρες του νυχιού.

Να φοράτε κάλτσες και παπούτσια που ταιριάζουν σωστά στο πέλμα σας. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σφιχτά, μυτερά παπούτσια με ψηλό τακούνι και τα σφιχτά καλτσόν ασκούν πίεση στα δάκτυλα των ποδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μύκητες στα νύχια χεριών και ποδιών: Δέκα φυσικοί αλλά εγγυημένοι τρόποι αντιμετώπισης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button