ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Καταρρέει ο οικογενειακός γιατρός! Μόλις 1.000 οικογενειακοί ιατροί για 11 εκατ. Έλληνες

Ο κλάδος που πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση το περασμένο Σάββατο κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία σύμβαση με το υπουργείο υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, παρότι η ηγεσία του υπουργείου διαμηνύει ειδικά πως οι συμβάσεις των Γενικών Γιατρών, των Παθολόγων και των Παιδιάτρων ειδικά που αποτελούν και τους οικογενειακούς γιατρούς, λήγουν στο τέλος Ιουνίου.

Στο μεταξύ όμως οι περίπου 11 εκατ. Έλληνες ασφαλισμένοι θα πρέπει να βρουν τον οικογενειακό τους γιατρό για να εγγραφούν υποχρεωτικά όπως έχει δηλώσει ο αν.Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες και τις εξαιρέσεις: “Υποχρεωτικά όλοι με οικογενειακό γιατρό από τον Ιούνιο! Ποιοι εξαιρούνται”

Επικίνδυνο πείραμα

Στο μεταξύ οι γιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ μιλούν για ένα επικίνδυνο πείραμα αυτό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεδομένου ότι κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς γιατρούς δεδομένου ότι έχει βασισθεί στην προχειρότητα και την επιπολαιότητα. “Η εμμονή του ΥΥΚΑ σε ένα αποτυχημένο σχέδιο μεταρρύθμισης από άποψη ιατρικού δυναμικού και έλλειψης υποδομών / προδιαγραφών αποτελεί ένα επικίνδυνο πείραμα εις βάρος της δημόσιας υγείας του πληθυσμού.

Η διαφημιζόμενη υποχρεωτική εγγραφή 11 εκ Ελλήνων, η χρονοβόρα κατάρτιση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και η εφαρμογή αυστηρού συστήματος παραπομπών από τους ελάχιστους 1.000 οικογενειακούς ιατρούς του συστήματος προαναγγέλλει μία ραγδαία χρονική και ποιοτική υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας” σημείωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Αξιοσημείωτο είναι πως σήμερα πραγματοποιούνται ετησίως 12 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίες είναι άγνωστο πως θα αντικατασταθούν με τις ΤΟΜΥ και τους περίπου 1000 οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι θα πρέπει να παραπέμπουν στους εξειδικευμένους.

Έρχεται κούρεμα σε επισκέψεις και εξετάσεις με πλαφόν;

Στο μεταξύ όμως έντονη ανησυχία επικρατεί στον ιατρικό κόσμο σχετικά με το πλαφόν που είναι πιθανό να εφαρμοσθεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το επόμενο διάστημα. Οι φήμες έχουν φουντώσει ότι το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών, ετοιμάζει “κόφτη” για τους ασφαλισμένους σε συννενόηση με τους δανειστές.

Άλλωστε στα νέα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδος, περιγράφεται και ο ατομικός φάκελος δαπανών που θα δημιουργηθεί για κάθε ασφαλισμένο στον ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ τι προβλέπεται: “Έρχεται νέος «κόφτης» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε εξετάσεις και επισκέψεις; Όλοι με ατομικό φάκελο δαπάνης”.

Ο ατομικός φάκελος δαπάνης φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για να αποζημιώνεται συγκεκριμένος αριθμός επισκέψεων και εξετάσεων για κάθε ασφαλισμένο, γεγονός βέβαια που επηρεάζει και τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button