Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Πόσο κουρεύτηκαν τα χρήματα για τις διαγνωστικές εξετάσεις τα τελευταία τρία έτη!
Ανάστατοι, εξουθενωμένοι οικονομικά και εξοργισμένοι είναι οι ιατροί του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που παρέλαβαν τα οικονομικά ραβασάκια του clawback του 2018, απότοκος της δημιουργικής λογιστικής του Υπουργείου Υγείας για τη βιομηχανική υπερπαραγωγή «μεταμνημονιακών» υπερπλεονασμάτων.
Ο διαγνωστικός κλάδος έχοντας πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα, παρακολουθεί με τρόμο το θέατρο του παραλόγου όπου πρωταγωνιστούν το αμείλικτο δίδυμο του Υπουργείου Υγείας :
Το 2016 (ΦΕΚ28Β 15/01/16) υποκοστολογούν κατά 43% την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, διπλασιάζοντας λογιστικά το υφιστάμενο χρωστούμενο clawback των 407 εκατ του εργαστηριακού κλάδου που δημιουργήθηκε κατά την τριετία 2013-15, λίγο αργότερα προσθέτουν 86 εξετάσεις (ΦΕΚ3458Β 26/10/16) στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ καθώς και πανάκριβες δοκιμασίες Endopredict (ΦΕΚ4868Β 31/10/18 2.200 €) και MammaPrint (ΦΕΚ950Β 20/03/19 3.000€).
Στη συνέχεια τροποποιούν τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ θεσπίζοντας μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές ασθενών «φορτώνοντας» το οικονομικό φορτίο στους απελπισμένους εργαστηριακούς ιατρούς.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφαιρεί στα μέσα της χρονιάς (ΦΕΚ 2276Β 15/06/18) !! σε ανύποπτο χρόνο, με ταχυδακτυλουργική μαεστρία το ποσό των 6 εκατ ευρώ !! από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικών υλικών σε σύγκριση με την αρχική προϋπολογισμένη δαπάνη (ΦΕΚ26Β 15/01/18).
Το 2017 αφού κατάφερε να διπλασιάσει λογιστικά το 2016 το παλιό χρέος του clawback, προχώρησε σε ωμό εκβιασμό των ιατρών της χώρας με πράξη καταλογισμού / συμψηφισμού του διογκωμένου παλιού χρέους και σε κατάσχεση τμήματος της αποζημίωσης της παρεχόμενης εργασίας στον ΕΟΠΥΥ για τα επόμενα 2-5 χρόνια, ανάλογα με τη συσσωρευμένη οφειλή της εκάστοτε μονάδας. Η παραίτηση από κάθε ένδικη διαδικασία αποτέλεσε βασική προϋπόθεση ώστε να μην καταλογισθούν όλα τα ποσά εφάπαξ στον έκπληκτο και εξοργισμένο ιατρό.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η προσθήκη νέων ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δεν καλύπτονταν από το ΕΟΠΥΥ χωρίς να φέρουν μαζί και τον προϋπολογισμό από το ταμείο, αποτελεί πάλι πηγή παραγωγής κουρεμάτων.
Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται η εξέλιξη του clawback από το 2013-σήμερα. Πέραν από αυτά τα ποσά υπολογίζεται ότι έχουν παρακρατηθεί πάνω από δύο δισεκατομμύρια !! για rebate – έκπτωση όγκου από τον ΕΟΠΥΥ σε μία εξαετία.
Και ενώ το συνολικό clawback της διετίας 2016-17 ήταν 104 εκ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, η πρόβλεψη μόνο για το 2018 αγγίζει τα 100 εκ !!! που φορτώθηκαν στις πλάτες των ανύποπτων Ελλήνων επιστημόνων, θυμάτων των φαντασμαγορικών υπερπλεονασμάτων και των παχιών αγελάδων.
Σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες του εργαστηριακού τομέα, προκύπτει δυσθεώρητη αύξηση:
Είμαστε εργαζόμενοι που διεκδικούμε το αυτονόητο : το να πληρωνόμαστε για την εργασία μας. Η αύξηση του προϋπολογισμού βάσει των αναγκών του πληθυσμού (πρόταση ΟΟΣΑ : 570 εκατ για τον διαγνωστικό τομέα), το κούρεμα των παλιών ποσών και η λήψη μέτρων κατάργησης του clawback (μνημονιακή υποχρέωση) είναι αναγκαίες συνθήκες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών μονάδων της ΠΦΥ.
Είμαστε εργαζόμενοι που διεκδικούμε το αυτονόητο : το να πληρωνόμαστε για την εργασία μας. Η αύξηση του προϋπολογισμού βάσει των αναγκών του πληθυσμού (πρόταση ΟΟΣΑ : 570 εκατ για τον διαγνωστικό τομέα), το κούρεμα των παλιών ποσών και η λήψη μέτρων κατάργησης του clawback (μνημονιακή υποχρέωση) είναι αναγκαίες συνθήκες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών μονάδων της ΠΦΥ.
Η οικονομική δολοφονία ενός ολόκληρου κλάδου που συμβάλλει ενεργά στον ΑΕΠ της χώρας, στην οικονομική ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας έχει ονοματεπώνυμο.
Θα συνταχθούμε με τη διαδικασία που θέσπισε το νεοεκλεγέν νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, το οποίο και αναγνωρίζουμε, ενεργώντας από κοινού με άλλες ενώσεις σε στενή συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Επίσης θα συμμετέχουν στην κοινή σύσκεψη που διενεργείται με πρωτοβουλία του ΙΣΑ με σκοπό να αποφασισθεί μία κοινή στάση όλων των φορέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ