ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις από το νέο έτος αν δεν παραταθούν οι συμβάσεις!

Χωρίς δωρεάν ιατρικές επισκέψεις κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του χρόνου. Και αυτό διότι οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ μέσω της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ζητούν να εκδοθεί άμεσα ΦΕΚ που να νομιμοποιεί τις παρατάσεις των συμβάσεων τους ώστε να μπορούν και να πληρωθούν τους προηγούμενους μήνες που παρείχαν τις υπηρεσίες τους.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σε συνεδρίαση του προεδρείου της το βράδυ της Κυριακής έπειτα από άτυπη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ένωσης με τη νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.

Τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον νέο αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τ.Γεωργακόπουλο
Τα μέλη της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με τον νέο αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τ.Γεωργακόπουλο

Ειδικότερα τη νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ συνάντησε μέσα στο Σαββατοκύριακο το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της για τις πληρωμές των ιατρών αλλά και μεταξύ άλλων για τις συμβάσεις που είναι στον «αέρα».

Με βάση την ενημέρωση της προέδρου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννας Μαστοράκου προς τα μέλη της Ένωσης, τέσσερα είναι τα βασικά σημεία που προέκυψαν από τη συνάντηση:

1. Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε μέχρι την άλλη Τετάρτη να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της σύμβασης των γιατρών μέχρι 31/03/2015.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αναγνωρισθούν και επισήμως τα χρήματα που πρέπει να εισπράξουν οι ιδιώτες γιατροί για υπηρεσίες που παρείχαν. Αν δε θεσμοθετηθεί, τα χρήματά τους είναι στον «αέρα». Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τον κίνδυνο να χαθούν όσα πρέπει να εισπράξουν οι γιατροί για τους προηγούμενους μήνες. «Στον «αέρα» τα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Θα πληρωθούν πριν τις γιορτές;»

2. Τα χρήματα τους για υπηρεσίες που έχουν παράσχει οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα τα εισπράξουν μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ για την παράταση των συμβάσεων.

Συγκεκριμένα μετά από επίμονες ερωτήσεις της προέδρου της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννας Μαστοράκου για το πόσοι μήνες θα δοθούν ο Διευθυντής Οικονομικού του ΕΟΠΥΥ κ.Μπαρούς, υπογράμμισε ότι έχει έτοιμα τα εντάλματα πληρωμών για επισκέψεις 2 μηνών ( Ιούλιος και Αύγουστος 2015 ), και μόλις εκδοθεί το ΦΕΚ θα καταβληθούν. Για την οριστικοποίηση της διαδικασίας και αποπληρωμή θα χρειαστούν 15 εργάσιμες ημέρες.

Άννα Μαστοράκου
Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου

Βέβαια άγνωστο παραμένει πότε θα δοθεί και τρίτος μήνας καθώς σύμφωνα με την κ.Μαστοράκου δε δόθηκε σαφής απάντηση για το εάν μπορεί να επιτευχθεί. Όσο για την αποπληρωμή των πράξεων / εξετάσεων του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά με μία μικρή καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της Διοίκησης του Οργανισμού.

3. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση και οικονομική ενίσχυση, η οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. Από πλευράς Οργανισμού με βάση τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες, καθώς οι δαπάνες έχουν εκκαθαριστεί.

4. Σε ότι αφορά το φετινό φορολογικό καθεστώς των γιατρών όπου πρέπει ουσιαστικά να δηλώσουν και τις επισκέψεις που δεν πληρώθηκαν και να φορολογηθούν γι αυτές, το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Η θέση του ΕΟΠΥΥ είναι – σύμφωνα με την κ.Μαστοράκου- ότι απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών με έκδοση σχετικής ρύθμισης.

Πάντως το προεδρείο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έθεσε μια σειρά από κρίσιμα για τον κλάδο ζητήματα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μεταξύ αυτών να δοθεί παράταση της σύμβασης μέχρι 30/06/2015 ώστε να προηγηθεί διαβούλευση για τις νέες συμβάσεις.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού δεσμεύτηκε να καλέσει σε διάλογο την Ένωση για το πλαίσιο των νέων συμβάσεων προς τα τέλη Ιανουαρίου του 2016, με προκαθορισμένο ραντεβού.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζήτησε οι συμβάσεις να γίνουν τριετείς «με ισοβαρείς και όχι “λεόντειους” όρους όπου οι ιατροί θα έχουν δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις και σαφές πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις αναδρομικά» όπως είπε.

Παράλληλα ζητήθηκε άνοιγμα συμβάσεων σε νέους ιατρούς ώστε να καλύπτονται οι αναγκαίες 40 εκατ. επισκέψεων των ασφαλισμένων, ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: «Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις

Στον «αέρα» τα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Θα πληρωθούν πριν τις γιορτές;

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται για τον…Αύγουστο τα Διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια!

Αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Όλα τα πρόσωπα-κλειδιά της ομάδας του

Ιδού το ΦΕΚ διορισμού του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button