main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Τι ζήτησαν από τον Βασίλη Κικίλια

Συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας είχαν οι  εκπρόσωποι της Ένωσης των Συμβεβλημένων Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ για τα φλέγοντα θέματα του κλάδου. Μία συνάντηση η οποία δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά έδωσε τέλος στον πολυετή αποκλεισμό των γιατρών από την Αριστοτέλους.

Στην διάρκεια της ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να καταγράψουν τις προτεραιότητες που απαιτούν λύση άμεσα ενώ το ραντεβού τους ανανεώθηκε για το Σεπτέμβριο με σκοπό την ουσιαστική και διεξοδική διαβούλευση επί του νέου πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας ΠΦΥ.

Πάντως οι συμβεβλημένοι γιατροί επισήμαναν στο δίδυμο της οδού Αριστοτέλους ότι το έλλειμμα στη χρηματοδότηση του Πανελλαδικού δικτύου των 6.650 ιατρείων και εργαστηρίων που συμβάλλουν στη δημόσια ΠΦΥ απορροφώντας μόλις το 7,5% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (κλινικό έργο 85 εκατ που ισοδυναμεί μόλις με 1,5%),  αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οικογενειακός γιατρός

Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η αιφνίδια καταγγελία των συμβάσεων περίπου 2.000 Παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ τον Αύγουστο του 2018 δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες και τεράστιες ουρές στα Νοσοκομεία, αποστερώντας τους περίπου 1,5 εκατ δωρεάν επισκέψεις.

Η ΠΦΥ δεν δύναται να συνεχίζει να λειτουργεί με καθεστώς επιστράτευσης υπηρεσιών υγείας χωρίς χρηματοδότηση. Η γόνιμη αξιοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου δικτύου ΠΦΥ, το οποίο παρέχει άρτια τεχνολογική υποδομή, ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιότητα υπηρεσιών υγείας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις των ασφαλισμένων. Με σκοπό την ανατροπή του braindrain η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποζημίωση, αντάξια της Ευρωπαϊκής προοπτικής και προσανατολισμού της χώρας.

Επί των υφισταμένων συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών, επισημάνθηκε ότι λήγει μέσα στον Αύγουστο η παράταση της Υπουργικής απόφασης που επέτρεπε την αποζημίωση τους με πάγια αντιμισθία. Επειδή οι περισσότεροι οικογενειακοί ιατροί δεν έχουν αγγίξει ακόμη την εγγραφή του ανώτατου πληθυσμού ευθύνης (per capita 2250 ατόμων) ζητήθηκε προσωρινή παράταση της υφιστάμενης αποζημίωσης, μέχρις ότου εκκινήσει η συνολική διαπραγμάτευση επί των συμβάσεων αυτών.

Επαναφορά των συμβάσεων

Επίσης οι γιατροί ζήτησαν την επαναφορά των συμβάσεων των 200 επισκέψεων για τους 2.000 Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους που διακόπηκαν εκβιαστικά προ έτους, ως μία πρώτη κίνηση εξομάλυνσης της λειτουργίας της ΠΦΥ με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Ζητήθηκε να παραμείνουν οι συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση ως έχουν, με δυνατότητα αναπλήρωσης των συμβάσεων που έχουν καταστεί ανενεργές από νέους ιατρούς, αναλόγως του ενδιαφέροντος και των αναγκών ανά περιοχή και ειδικότητα.

Υποχρεωτικές εκπτώσεις

Ζητήθηκε η κατάργηση του clawback, με άμεση ρύθμιση των δόσεων της μεγάλης «υφαρπαγής» του 2018 σε συνάρτηση με την παρακράτηση επί των μελλοντικών αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ. Αυτό το μέτρο κρίνεται απόλυτα αναγκαίο ώστε να δοθεί ανάσα βιωσιμότητας και ρευστότητας στο διαγνωστικό τομέα, μέχρις ότου αναζητούν οριστικές διαρθρωτικές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Γυναίκα Αντιπρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ! Ποια είναι η επικρατέστερη

Β. Κικίλιας: Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το «λουκέτο» στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Σάμου

 

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close