ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς άδεια! Τι καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι

Νέος πόλεμος φαίνεται να ξεσπά στην ιατρική κοινότητα καθώς η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία με επιστολή της στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καταγγέλλει πως γιατροί που δε διαθέτουν άδεια αλλά και εξειδίκευση κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις σε ασθενείς.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: «έχουμε διαπιστώσει πολλαπλές παρατυπίες στην άσκηση της Ιατρικής από πολλούς συναδέλφους άλλων πλην Ακτινολογίας ειδικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπερηχοτομογράφους και πραγματοποιούν εξετάσεις χωρίς να έχουν τα προβλεπόμενα από το Νόμο τυπικά προσόντα, ούτε βέβαια και τα ουσιαστικά.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εκτέλεση υπερηχογραφικών εξετάσεων συγκεκριμένων οργάνων ανά ειδικότητα, επιτρέπεται σε Ιατρούς με Επάρκεια στην Υπερηχοτομογραφία για την κτήση της οποίας απαιτείται, εξάμηνος συνεχής παρακολούθηση σε πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο και επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας».

Οι ακτινολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από μη ειδικούς γιατρούς τονίζοντας: «Η εκτέλεση κι ερμηνεία υπερηχοτομογραφημάτων από μη πιστοποιημένους και ελλιπώς εκπαιδευμένους ιατρούς εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους  για την ορθότητα των διαγνώσεων, την περαιτέρω αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς και συνολικότερα την υγεία του πληθυσμού».

Εκτός αυτού βέβαια οι ακτινολόγοι σημειώνουν πως μία λανθασμένη ερμηνεία μίας υπερηχοτομογραφικής εξέτασης, πέρα από την καθυστέρηση στην ορθή θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες φυσικά αυξάνουν το κόστος τόσο για τον ασθενή όσο και για τις δαπάνες του κράτους.

Άλλωστε όπως σημειώνει η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σε περιπτώσεις λαθών συνήθως επιλέγονται ακριβές εξετάσεις όπως είναι η μαγνητική και η αξονική. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: “Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική τομογραφία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα!”

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να ενημερώσει τα μέλη του σχετικά και να λάβει όλα τα μέτρα για τη συμμόρφωσή τους, ενώ επισημαίνει ότι θα αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την «ορθή, νόμιμη κι επιστημονική άσκηση της Ακτινοδιαγνωστικής».

Οι Γενικοί Γιατροί και οι Υπέρηχοι

Από την άλλη βέβαια αξιοσημείωτο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις όπως των Γενικών Γιατρών, αξιοποιούνται οι υπέρηχοι για την καλύτερη διάγνωση μίας νόσου χωρίς βέβαια να δίνονται γραπτές γνωματεύσεις ή να ζητείται επιπλέον αμοιβή από τον ασθενή. Τακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Επίσης πολλοί Γενικοί Γιατροί υποβάλλουν κάθε χρόνο αίτηση για μετεκπαίδευση σε ακτινολογικές εξετάσεις, αλλά προς ώρας οι θέσεις που δίνονται είναι περιορισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στη ζωή των γιατρών του ΕΣΥ μετά το νέο ωράριο που ψηφίστηκε!

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Παραδίδονται νέοι στόχοι στους Διοικητές των Νοσοκομείων για το 2018! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button