ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Γιατροί και Φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης: Αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή

Αρχική > Άρθρα > Γιατροί και Φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης: Αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ενώνουν δυνάμεις προκειμένου να εφαρμοσθεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και ξεκίνησε να ισχύει από χθες, και ο οποίος προβλέπει ότι τα αντιβιοτικά θα πρέπει πλέον να χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες τα αντιβιοτικά δίνονται χωρίς καν επίσκεψη σε γιατρό με συνέπεια να έχει αυξηθεί η αντοχή των πολιτών απέναντι στα μικρόβια.
Πάντως από χθες ξεκίνησε μία παραφιλολογία ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοσθεί επειδή η ΗΔΙΚΑ δεν έχει προετοιμάσει ακόμη τα ηλεκτρονικά της συστήματα. Σχετικά απάντησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Διαβάστε ΕΔΩ τι αναφέρει: «Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Αδιανόητη η φημολογία περί μη εφαρμογής του νόμου για τα αντιβιοτικά»

Αξιοσημείωτο είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με κοινή τους ανακοίνωση μιλούν για νίκη του επιστημονικού κλάδου αφού η κατάχρηση αντιβιοτικών βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Δείτε τι αναφέρεται σε Κοινό δελτίο τύπου Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών.

Δυστυχώς, η χώρα μας, θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών, λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια, στα υπάρχοντα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με φυλασσόμενη επί διετία, ηλεκτρονική ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χειρόγραφη ιατρική συνταγή, αποτελεί μια κατάκτηση όλων των επιστημόνων υγείας.

Γιατροί και Φαρμακοποιοί είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση του περιορισμού της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, και καλούμε τους πολίτες να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο, για το καλό όλων μας».

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button