ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί κατά Κουρουμπλή: Πρόληψη ναι τιμωρία όχι!

Όλοι είμαστε υπέρ της πρόληψης κατά του καρκίνου αλλά πρωτίστως αυτή θα πρέπει να γίνεται χωρίς τιμωρίες, αποφαίνεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι θα υιοθετηθούν μέτρα τιμωρητικά για όσους αρρωσταίνουν και δεν έχουν κάνει εξετάσεις.

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει πως ναι μεν είναι υπέρ της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά πάνω από όλα η πολιτεία θα πρέπει να στήσει το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που σήμερα νοσεί.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι αναφανδόν υπέρ της Πρόληψης. Πλην όμως, τάσσεται εναντίον της λήψης τιμωρητικών μέτρων σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών.

Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος «θερίζει». Είναι επίσης γνωστό ότι η Πρόληψη σώζει ζωές.

Ο Π.Ι.Σ. είναι της άποψης ότι η εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας. Υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά και νησιά τα οποία δεν διαθέτουν ούτε ιατρό παθολόγο, πόσο μάλλον εργαστήριο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων.

Για μία ακόμη φορά λοιπόν, τίθεται θέμα ανάπτυξης των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δυστυχώς η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου, όπως είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, καθίσταται δυσχερής λόγω των αποδυναμωμένων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σημειώνεται από τον ΠΙΣ.

Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού σήμερα το περιβόητο ΠΕΔΥ ίσα που ανοίγει τις πόρτες του, τα νοσοκομεία έχουν αναμονή μηνών για εξετάσεις ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές οι κάτοικοι δε βρίσκουν ούτε γιατρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο χωρίς…προσωπικό και δομές! Το…ουτοπικό αριστερό σχέδιο Κουρουμπλή!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button