ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: Στη δίνη του οικογενειακού γιατρού τα Κέντρα Υγείας! Απεργίες 4-5 Οκτωβρίου

Υπό κατάρρευση είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι περισσότερες Μονάδες Υγείας της χώρας. Δε φθάνει που οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω έλλειψης γιατρών, τώρα φαίνεται πως και τα πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση καθώς οι γιατροί τους που βαφτίστηκαν με το έτσι θέλω «οικογενειακοί γιατροί» αρνούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Μάλιστα μιλούν για συνεχή υποβάθμιση του ρόλου τους αλλά και για κατάρρευσης των Μονάδων ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) προχωρά σε απεργία στις 4 και 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταδείξει τη δυσλειτουργία των Μονάδων Υγείας αλλά και την υποβάθμιση του ιατρικού προσωπικού.

Άλλωστε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ) έγιναν γιατροί του ΕΣΥ χωρίς όμως να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια. Όπως εξηγεί και η Ομοσπονδία των Γιατρών: «Οι ιατροί που έμειναν στο σύστημα ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης βλέπουν να υποβαθμίζονται επιστημονικά χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και σε ιατρικές πράξεις που κάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ, πχ χειρουργεία. Ο μισθός τους συνεχώς μειώνεται, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν μόνο πρωινό ωράριο, υποχρεούνται να δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο».

 

 

 

 

 

 

Νέο όχι να γίνουν οικογενειακοί γιατροί

Πάντως ο κλάδος από την πρώτη στιγμή αρνείται να αναλάβει ρόλο οικογενειακού γιατρού με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται οι …πάντες. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά «Ακόμη και νεκρούς βαφτίζουν οικογενειακούς γιατρούς! Τραγελαφικές καταστάσεις στα Κέντρα Υγείας»

Βέβαια η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό, δημιουργεί νέες δυσκολίες εξυπηρέτησης των ασθενών στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυϊατρεία. Όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: «Ο κακός σχεδιασμός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωράει. Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν. Επίσης θεσμοθετεί το λεγόμενο gatekeeping, που ουσιαστικά εμποδίζει την απ’ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς».

Γι αυτό και ο κλάδος προχωρά στη 48ωρη απεργία ενώ έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη για παράνομη αλλαγή των όρων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικογενειακός γιατρός ετών …75! Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς 3ης ηλικίας

Οικογενειακός γιατρός ούτε στα Κέντρα Υγείας! Όλα τα αγκάθια

Λιγότεροι από 1000 οικογενειακοί γιατροί για 11 εκατ. Έλληνες! Τι έδειξε η τελευταία προκήρυξη στις ΤΟΜΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button