Πολιτική Υγείας

Γιατροί προς Βορίδη: «Εσείς αυξήσατε τις εξετάσεις»! Γιατί τον κατηγορούν

Μάλιστα καταρρίπτουν το επιχείρημα Βορίδη ότι οι Έλληνες σπεύδουν από …μόνοι τους το τελευταίο διάστημα να κάνουν πολλαπλάσιες εξετάσεις σε σχέση με το παρελθόν καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για προκλητή ζήτηση που προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες αδειοδοτήσεις σε μηχανήματα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας
: «Ηθελημένα ο κ. Βορίδης παρέλειψε ένα δεδομένο, το οποίο ενοχοποιεί την κυβέρνηση και τον προκάτοχό του. Πρόκειται για την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων.

Από τον Οκτώβριο του προηγουμένου έτους μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει οπουδήποτε έναν αξονικό τομογράφο. Δόθηκαν λοιπόν τον τελευταίο χρόνο περί τις 130 νέες άδειες, προκαλώντας ανάλογη προκλητή ζήτηση, εκτινάσσοντας τη δαπάνη και –κυρίως- βομβαρδίζοντας τον πληθυσμό με ποσότητες ραδιενέργειας μεγαλύτερες από τη βόμβα της Χιροσίμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι αξονικές τομογραφίες ανέρχονται σε 320.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 130.000. Αντιστοίχως, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι 98.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 46.500.

Σημειώνεται, ότι το 96% των Μαγνητικών Τομογράφων, το 82% των Αξονικών Τομογράφων της χώρας μας είναι ιδιωτικοί.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button