Πολιτική Υγείας

Γιατροί: Ψαλίδι σε όλα στην Υγεία το 2015! Έρχεται η κατάρρευση του ΕΣΥ

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος: «Οι δαπάνες είναι μειωμένες όλες για το 2015 σε σχέση με το 2014. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη, τα νοσοκομεία ψυχορραγούν. Στο 1,6 δισ € θα είναι η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη ενώ το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένο και πάλι».
Ο κ.Βλασταράκος πρόσθεσε: «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια άγριας λιτότητας, εξακολουθούμε να βιώνουμε μια έντονη κρίση στο σύστημα υγείας. Ο χώρος της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για πειραματισμούς, για μαθητευόμενους μάγους και για λογιστικές πρακτικές.

Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε πολίτη και τη βάση για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό είναι που θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους όσοι σχεδιάζουν το μέλλον αυτού του τόπου».

Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΠΙΣ ο προϋπολογισμός του 2015 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας προϋπολογίζονται στα 4,23 δισ. ευρώ έναντι 4,74 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσουν στο τέλος του 2014. Η χρηματοδότηση τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη.

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 22,8% σε σχέση με το 2014 που προβλέπεται να κλείσει στα 1,450 δισ. €, αφού το σχετικό κονδύλι για το 2015 είναι 1,118 δισ. €. Επίσης, η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα λοιπά νοσοκομεία (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΜΤΣ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ) για το 2015 θα είναι 41 εκ. €, μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2014 που εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 42 εκ. €.
Στον ΕΟΠΥΥ, η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται στα 526 εκ. ευρώ για το 2015, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014 (633 εκ. ευρώ). «Η δικαιολογία εδώ είναι ότι η διαφορά των 100 εκ. ευρώ της επιχορήγησης προκύπτει από τη μεταφορά της λειτουργίας των μονάδων του ΠΕΔΥ στο ΕΣΥ», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ελαφρώς αυξημένες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι το οποίο οι ομιλητές χαρακτήρισαν ουτοπικό, τη στιγμή που οι ανασφάλιστοι αγγίζουν τα 2,5 με 3 εκατομμύρια, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα Ταμεία καταρρέουν, ενώ ακόμη και πολλά από τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button