ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατρός ΕΟΠΥΥ στα χρόνια της κρίσης! Με πόσα αμείβονται

Μπορεί κάποτε το επάγγελμα του γιατρού να προσέφερε κοινωνικό κύρος αλλά και σίγουρα λεφτά.
Στα χρόνια της κρίσης όμως φαίνεται πως οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί άρδην και οι γιατροί ειδικά όσοι συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δε φαίνονται κερδισμένοι αλλά μάλλον χαμένοι.

Η περιπέτεια ενός…10ευρω

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου, ένας γιατρός για μία επίσκεψη λαμβάνει ως αρχικό ποσό από τον Οργανισμό 10 ευρώ.

Ωστόσο τα χρήματα αυτά, που αντιστοιχούν σε έναν ασθενή, είναι μεικτά και χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μάλιστα εκτοξεύονται πλέον με τις νέες ρυθμίσεις.

Έτσι ως τελικό ποσό μένουν 5 ευρώ. Όμως η περιπέτεια μιας…επίσκεψης δε σταματά εδώ.
Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πόσους μήνες καταβάλει τελικά στους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ, έστω κι αν έχουν εξετάσει κανονικά τους ασθενείς.

γιατροί φάρμακα

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου, ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ εάν καλύψει όλες τις 200 επισκέψεις που δικαιούται από τον Οργανισμό, θα υποβάλει αίτημα για πληρωμή 2000 ευρώ μηνιαίως.
Επί 12 μήνες θα πρέπει υπό …φυσιολογικές συνθήκες να εισπράξει 24.000 ευρώ.
Φευ όμως …

Καθότι ο ΕΟΠΥΥ με τα κουρέματα και τις λοιπές εκπτώσεις ίσα που θα πληρώσει τους 6 μήνες δηλαδή 12.000 ευρώ. Όμως για τα χρήματα που δε θα εισπράξουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα φορολογηθούν κανονικά καθότι όπως εξηγεί η κ.Μαστοράκου: «Ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές υπολογίζονται σε εκδοθέντα και όχι πληρωθέντα τιμολόγια»

Η Άννα Μαστοράκου και ο Χρ.Παπασιδέρης
Η Άννα Μαστοράκου και ο Χρ.Παπασιδέρης

Άλλωστε με βάση την τακτική και τα κουρέματα του ΕΟΠΥΥ έχουμε:

-Εκπτώσεις αυτοπαραπομπής για διενέργεια ιατρικών πράξεων 40%
-Εκπτώσεις όγκου 5 – 50%
-Υποκοστολόγηση αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων
-Ένταξη 86 εξετάσεων χωρίς αύξηση προϋπολογισμού

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς τη στάση πληρωμών προς τον κλάδο. Άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μόλις αρχίζουν να εισπράττουν για επισκέψεις από τον περασμένο Μάιο. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό editorial γιατί δε συμφέρει πια να είναι κανείς γιατρός στα χρόνια της κρίσης: “Γιατί οι Έλληνες γιατροί έπρεπε να γίνουν μανικιουρίστες!”

Και στο ερώτημα γιατί δεν αποχωρούν από τον ΕΟΠΥΥ, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Χρήστος Παπασιδέρης εξηγεί: «Οι γιατροί που συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ είχαν και πριν συμβάσεις με διάφορα Ταμεία. Έχουν εξοικειωθεί με τη διαδικασία να εξυπηρετούν τους ασθενείς –ασφαλισμένους μέσα από τα Ταμεία.

Έχουν «στήσει» έτσι το ιατρείο τους και έτσι έχουν συνηθίσει και οι ασθενείς τους. Πως ξαφνικά να αλλάξουν τρόπο που εξυπηρετούν τους ασθενείς τους, επειδή είναι ασυνεπής ο ΕΟΠΥΥ…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν οι συνεργασίες των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Τι έρχεται με το νέο ΠΕΔΥ

Το πρώτο ιδιωτικό συμφωνητικό Νοσοκομείου με ιδιώτη γιατρό! Οι αμοιβές των 46.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις

ΕΟΠΥΥ: Πόσες ειδικότητες γιατρών λείπουν και σε ποιες περιοχές;

Πως θα γίνουν οι προσλήψεις γιατρών στο νέο ΠΕΔΥ! Όλα τα κριτήρια

Έρχεται μπόνους-κίνητρο για να «επιστρέψουν» ιδιώτες γιατροί στον ΕΟΠΥΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button