Ειδήσεις Υγείας

Γλαύκωμα: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα τυφλωθούν μέχρι το 2020 εξαιτίας του γλαυκώματος. Βάση των ίδιων στοιχειών το  2013,  64,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν γλαύκωμα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί το 2020 στα 76 εκατομμύρια!

Παρά την εξέλιξη της οφθαλμολογίας, το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως καθώς στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γλαυκώματος, με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος ( 12 με 18 Μαρτίου), αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες, για την επιδείνωση της κατάστασης ευθύνονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στον τομέα της υγείας και η κακή ενημέρωση κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς.

Η έλλειψη ενημέρωση στους αγροτικούς πληθυσμούς είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών φτάνουν στον γιατρό όταν η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.

Έγκαιρη διάγνωση

«Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση του ασθενή μπορούν να αποτρέψουν την τύφλωση από γλαύκωμα» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της 3ης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά.

Παράγοντες που ενοχοποιούνται

Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,

Tο οικογενειακό ιστορικό,

Oλεπτός κερατοειδής,

H μυωπία

O σακχαρώδης διαβήτης

Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος

Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η μόνη άμυνα που έχουν κυρίως τα άτομα της τρίτης ηλικίας απέναντι στο γλαύκωμα είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να γίνεται με μια τουλάχιστον εξέταση το χρόνο,.

Αντιμετώπιση

«Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος, όταν αυτό διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια), είτε με laser  αλλά και με χειρουργική επέμβαση» τονίζει ο ειδικός.

Πάντως  από μελέτες που έχουν γίνει, το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της. Είναι σημαντικό για όλους η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση και κρίνεται επιβεβλημένη σε όσους έχουν κληρονομικό ιστορικό γλαυκώματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button