Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΠαιδιά και εμβόλια

Γονείς Προσοχή! Δείτε γιατί δεν πρέπει να αναβάλλετε τον εμβολιασμό για τη μηνιγγίτιδα Β, ούτε μία ημέρα

Μπορεί η σχολική χρονιά να οδεύει προς το τέλος της και η χαρά των μαθητών να είναι απερίγραπτη, αλλά για τους γονείς ξεκινά ένας μίνι μαραθώνιος προκειμένου να συγκεντρώσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στην επόμενη τάξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη στον παιδίατρο κρίνεται απαραίτητη, καθώς για να υπογραφεί το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, ο παιδίατρος θα πρέπει πρώτα να το εξετάσει και στη συνέχεια να ελέγξει την εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού.

Στην περίπτωση, που διαπιστώσει ότι ο μαθητής έχει εμβολιαστικά κενά τότε υποδεικνύει στους γονείς ποια πρέπει να γίνουν άμεσα, αφού τα εμβόλια αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στις μεταδοτικές παθήσεις.
Για το λόγο αυτό προτεραιότητα κάθε γονέα θα πρέπει να είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών.

Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β η οποία έχει και τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα και απειλεί τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο τους χειμωνιάτικους μήνες, όπως υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη.

Ο κίνδυνος παραφυλάει και το καλοκαίρι σε κατασκηνώσεις, Καμπ και γενικά σε χώρους όπου συγκεντρώνονται και συγχρωτίζονται πολλά παιδιά. Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου αυξάνεται περαιτέρω καθώς η Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Οι γονείς αρκεί να λάβουν υπόψη τους ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά στον φάρυγγα του και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω των καθημερινών συνηθειών όπως ένα φιλί.

Τα παραπάνω στοιχεία αλλά και τα επτά κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες απειλώντας τη ζωή των παιδιών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού αλλά κρούουν των κώδωνα του κινδύνου στους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν το παιδί τους έναντι της νόσου ακόμη και τώρα.
Και αυτό γιατί η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις και είναι δυνατόν να απειλήσει τις ζωές των παιδιών σε όλες τις ηλικίες.

Μάλιστα πιο επικίνδυνη καθίσταται η νόσος για τις μικρές ηλικίες, δηλαδή βρέφη και νήπια έως δύο χρονών και ξανά για τους έφηβους, αφού κάποιες συνήθειές τους όπως ταξίδια, συγχρωτισμός, κτλ ευνοούν τη μετάδοσή της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Μηνιγγίτιδα Β θεωρείται ότι είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Παράλληλα εκδηλώνεται με συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση στους γονείς.

Αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας απέναντι στην νόσο αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός ενάντια στην μηνιγγίτιδα Β, που γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην περίπτωση που οι γονείς δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους μπορούν να το πράξουν τώρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία τους.

Προσοχή! Μην αναβάλλετε τον εμβολιασμό για τη Μηνιγγίτιδα Β, ούτε μία ημέρα, γιατί κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα εμφανιστεί το νέο κρούσμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλια: Ποια και πότε πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Εμβόλια: Οι ελλείψεις και οι ανησυχίες στη χώρα μας! Όλη η αλήθεια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button