ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Γράμμα ασθενών προς τους γιατρούς…

Έτσι απλά μια μέρα ανατρέπεται ολόκληρη η ζωή σε μια στιγμή, χωρίς προειδοποίηση. Βρίσκομαι μπροστά σε ένα γεγονός. Έχω αρθρίτιδα.

Υποχρεώνομαι να αλλάξω τρόπο σκέψης και προτεραιότητες. Στην αρχή με πλημμυρίζει ο θυμός και το γιατί. Γιατί σε εμένα. Μήπως κάτι δεν κατάλαβα καλά; Γιατί δεν το κατάλαβα πιο νωρίς ; Δεν μπορεί. Κάτι άλλο συμβαίνει.

Ο γιατρός θα κάνει λάθος, ας πάω και σε άλλον για δεύτερη γνώμη. Ο θυμός διαδέχεται την άρνηση και οι ενοχές τον θυμό. Αλυσίδα συναισθημάτων που όλοι περνάνε. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν μόνο κακοί σύμβουλοι όπως ο τρόμος, η απόγνωση, ο θυμός αλλά και οι συγγενείς και οι φίλοι.

Στην πρώτη μας συνάντηση δείξε ευγένεια, υπομονή, κατανόηση, Μπορεί εσύ να είδες πολλούς ασθενείς στην ίδια κατάσταση και η ενημέρωση τους να έχει γίνει ρουτίνα, μην ξεχνάς όμως ότι για μένα είναι η πρώτη φορά και αφορά την ζωή μου.

Μέχρι χτες δεν σε ήξερα, δεν ήξερα καν τι θα πει αρθρίτιδα. Στο μυαλό μου σήμαινε παραμόρφωση και αναπηρικό καρότσι. Γιατρέ μου, θα ήθελα να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ο καθένας από τη θέση του για την επίτευξη του κοινού στόχου, την άριστη φροντίδα, την ίαση με την κατάλληλη θεραπεία, την εξασφάλιση ποιότητας ζωής και την επανένταξη μου στο κοινωνικό σύνολο.

Σε εμπιστεύομαι ως γιατρό και ως άνθρωπο. Θέλω να βρίσκεσαι πάντα σε πλήρη προσωπική και οικογενειακή γαλήνη και ισορροπία. Έτσι θα μπορέσεις να αναπτύξεις όλες τις ικανότητες σου στον τομέα της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας, η επιτυχία της οποίας συνδέεται άμεσα με την θεραπεία μου και την ένταξη μου στο κοινωνικό σύνολο.

Γνωρίζω τις ελλείψεις του συστήματος, γνωρίζω τις δυσκολίες, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη εξοπλισμού και χώρων, τις χαμηλές αποδοχές σου, τον φόρτο εργασίας σου. Ας πιέσουμε μαζί την πολιτεία να βελτιώσει τις συνθήκες της δουλειάς σου.

Θέλω να συνεργαστείς και να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τους συναδέλφους σου, για να επιτύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θέλω οι συνάδελφοι σου να είναι συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές σου, θέλω να συζητάτε συχνά μεταξύ σας για τα πρωτόκολλα θεραπείας και τα αποτελέσματα τους.

Αν οι απόψεις σας διίστανται, απευθυνθείτε και σε άλλους γιατρούς, στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Κάνε από μόνος σου ότι δεν σε υποχρεώνει η πολιτεία να κάνεις. Να βρίσκεσαι σε συνεχή επαγρύπνηση, να ανανεώνεις τις γνώσεις σου , να προσπαθείς συνέχεια για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, να βρίσκεσαι συνέχεια στο κέντρο των εξελίξεων της ιατρικής στον τομέα σου.

Να παραδέχεσαι ότι μπορεί να κάνεις λάθος, είναι ανθρώπινο, να δέχεσαι τυχόν λάθος σου έγκαιρα και να προχωράς χωρίς εγωισμούς άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες. Βοήθησε στη δημιουργία αρχείων καταγραφής των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού {Registry}, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθυματώδης λύκος κλπ.

Η μελέτη της κάθε περίπτωσης είναι πολύτιμη γνώση. Θέλω να είσαι προσιτός, φιλικός και απλός ώστε να καταλάβω. Θέλω ίση αντιμετώπιση. Όποιος και να είμαι, υπουργός ή ανειδίκευτος εργάτης – πλούσιος ή φτωχός, δικαιούμαι την ίδια προσοχή.

Η ανάγκη μας να φροντίσουμε τις οικογένειες μας είναι επιτακτική. Όταν ένας ασθενής βρίσκεται στο νοσοκομείο, κατανοείστε την επιθυμία της οικογένειας να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να συμμετάσχει στη φροντίδα του.
Καλοδεχτείτε τις ερωτήσεις. Δεν είναι αγένεια να υποβάλλουν ερωτήσεις οι ασθενείς ή οι οικογένειες τους.

Είναι φυσιολογική ανάγκη συμμετοχής του ασθενούς. Καλοδεχτείτε τις προσπάθειες τις οικογένειας να ελέγχει την ορθότητα των φαρμάκων, δεν υπάρχει τίποτα σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο που να εξασφαλίσει την τελειότητα.

Θέλω να κατανοήσεις τις ανασφάλειες μου, να δέχεσαι την αμφισβήτηση μου και να μην δυσανασχετείς όταν θέλω να έχω και δεύτερη γνώμη, δώσε μου το φάκελο μου να πάω.
Αν υπάρχει κάπου κάτι καλύτερο, εσύ να με ενημερώσεις και να με βοηθήσεις. Η επιλογή του γιατρού είναι δικαίωμά μου.

Να μου μιλάς με υπομονή, απλά και κατανοητά σύμφωνα με την αντίληψη και τις δυνατότητες μου. Θέλω, εφόσον είσαι κρατικός λειτουργός, να μην χρηματίζεσαι. Η θεραπεία κρατάει χρόνια, οι τακτικές επισκέψεις στο νοσοκομείο μας υποχρεώνουν να αφήνουμε την δουλειά μας, ιδιαίτερα για κάποιον που είναι κάτοικος της περιφέρειας.

Θέλω να καταλάβεις ότι εσύ είσαι ο επαγγελματίας της υγείας και εγώ είμαι το άτομο που αγωνίζεται με το νόσημα του. Είμαστε στον ίδιο αγώνα στρατευμένοι, αλλά σε διαφορετικό ρόλο.
Γιατί δεν συνεργαζόμαστε για τον σχεδιασμό της περίθαλψης;

Πολύ συχνά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, υφίστανται οι σκληρά εργαζόμενοι γιατροί που ούτως ή άλλως δεν εργάζονται σε ένα αλάνθαστο σύστημα.
Οι ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να τους ακούσετε…..

Αθανασία Παππά,

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Αθανασία Παππά 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΕΑΝΑ: Χωρίς ρευματολόγο οι ασθενείς στην Καρδίτσα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button