Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Γρίπη & κρυολόγημα: Πότε παίρνουμε αντιβίωση;

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Γρίπη & κρυολόγημα: Πότε παίρνουμε αντιβίωση;

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, που παρατηρείται ειδικά αυτή την περίοδο, εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης και του απλού κρυολογήματος, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στην δημόσια υγεία.

Μάλιστα όπως διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πολλοί ασθενείς αγοράζουν με δική τους πρωτοβουλία από το φαρμακείο αντιβίωση, με τα πρώτα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη καθώς καθιστά τα αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά. Επίσης μειώνεται η δραστικότητά τους ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση των ανθεκτικών μικροβίων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις των ειδικών της mayo clinic οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και κανένα αντιβιοτικό δεν μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες.

Η γρίπη, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, θα κάνει τον κύκλο της και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της, υπογραμμίζει ο ιατρικός Σύλλογος. Αντίθετα, ενδείκνυται η έγκαιρη έναρξη της αντιικής αγωγής στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό, με τα πρώτα συμπτώματα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η αντιβίωση μπορεί μόνο να καταπολεμήσει μια λοίμωξη που έχει προέλθει από έναν ζωντανό (μικρο)οργανισμό: τα βακτήρια.

Αναντίρρητα όταν χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο, τα αντιβιοτικά μπορούν να σώσουν ζωές. Για παράδειγμα, μπορούν να θεραπεύσουν τη βρογχίτιδα, την πνευμονία, τον στρεπτόκοκκο, την λοίμωξη του αυτιού και τις ασθένειες των οφθαλμών, εφόσον αυτές προκαλούνται από βακτήρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση. Οι ασθενείς καλό είναι να ακολουθούν τις συμβουλές του και σε κάθε περίπτωση να μην λαμβάνουν ποτέ μόνοι τους αντιβιοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφημερία τρόμος στο Γεννηματάς! Ουρές για γρίπη και επείγοντα

Στους 38 οι νεκροί από τη γρίπη! Τι ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button