Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Γυαλιά ηλίου: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν τα αγοράσετε

Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των ματιών σας και του ιστού κοντά και γύρω από αυτά από τον ήλιο.

Ακριβώς όπως η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, έτσι ακριβώς μπορεί να βλάψει και τον φακό και τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών σας.

Προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, που πιστοποιεί ότι είναι κατασκευασμένα ακολουθώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων.

Εκτός της ένδειξης CE, τα σωστά γυαλιά ηλίου θα πρέπει αν έχουν ποιότητα φακών που παρέχει μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UVA και UVB). Επίσης, οι φακοί πρέπει να είναι τέτοιας απορροφητικότητας που να ανταποκρίνονται στην ηλιοφάνεια του τόπου όπου ζούμε. Στην Ελλάδα, οι φακοί κατηγορίας 3 είναι κατάλληλοι.

Το μέγεθος μετράει;

Τα γυαλιά ηλίου που “τυλίγουν” τα μάτια, σας προσφέρουν την ευρύτερη προστασία από την ακτινοβολία UV, επειδή μπλοκάρουν περισσότερο φως από όλες τις πλευρές. Τα γυαλιά που φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα ζυγωματικά σας είναι μια καλή επιλογή.

Ποια απόχρωση να διαλέξω;

Εκτός από κριτήρια που αφορούν στο ποια απόχρωση γυαλιών ταιριάζει στα χρώματα και το στυλ μας, καλό είναι, όταν επιλέγουμε γυαλιά, να έχουμε υπόψιν τα εξής:

Οι καφέ αποχρώσεις ενδείκνυνται για έντονη ηλιοφάνεια, ενώ οι ροζ/μωβ για τις μέρες με συννεφιά. Επίσης καλή σκίαση προσφέρουν οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί που μάλιστα δεν αλλοιώνουν τα χρώματα.

Τips

Για να παραμείνουν τα γυαλιά μας σε καλή κατάσταση, σημασία έχει να κάνουμε και σωστή συντήρηση. Έτσι, φροντίζουμε να πλένουμε τους φακούς με νερό και σαπούνι, να μην τα εκθέτουμε σε υψηλές θερμοκρασίες εκτός θήκης και να μην καθαρίζουμε τις επιφάνειές του με σκληρά υφάσματα. Επίσης, δεν πρέπει να βρέχουμε τα γυαλιά μας με θαλασσινό νερό γιατί έτσι οι φακοί καταστρέφονται και χάνουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες. Επιπλέον το αλάτι φθείρει τα μεταλλικά στοιχεία του σκελετού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Νέο «Όχι» των οπτικών στον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά οράσεως! Γιατί αντιδρούν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button