Πολιτική Υγείας

Γυαλιά οράσεως μόνο με ηλεκτρονική συνταγή από 15 Ιανουαρίου! Τι αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ

 

Από τις 15 Ιανουαρίου για κάθε προμήθεια γυαλιών οράσεως θα απαιτείται να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγή σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthreport.gr και όχι χειρόγραφη όπως είναι σήμερα.

 

Ήδη όλοι οι οφθαλμίατροι έχουν πιστοποιηθεί και θα πρέπει σε λίγες ημέρες να ενημερώνουν το σύστημα e-ΔΑΠΥ για να μπορέσουν να δώσουν τη σχετική γνωμάτευση στους ασθενείς τους ηλεκτρονικά.

 

Έτσι ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει ποιος γιατρός χορήγησε τι και σε ποιον ασθενή καθώς ταυτόχρονα θα ενημερώνεται και ο φάκελος τους ασθενούς. Στον φάκελο θα περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία του ασφαλισμένου και οι παροχές που έχει λάβει ενώ σε λίγους μήνες αναμένεται να χορηγηθεί και σχετική κάρτα.

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν πηγές του healthreport.gr , έχουν πιστοποιήσει και καταστήματα οπτικών σε συνεργασίας με τον επιστημονικό τους σύλλογο, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται τα γυαλιά οράσεώς τους χωρίς να πληρώνουν. Με τη γνωμάτευσή τους θα πηγαίνουν θα διαλέγουν γυαλιά πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους όπως γίνεται σήμερα με τα φάρμακα.

 

Να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ δίνει για γυαλιά οράσεως το ανώτερο ποσό των 100 ευρώ κάθε 4 χρόνια για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά πλέον δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός εξαιτίας της ανάπτυξης και της συνεχούς αλλαγής των προβλημάτων όρασης.

 

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και των οπτικών ειδών ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να …μαζέψει την άσκοπη δαπάνη καθώς είχε παρατηρηθεί πως κάποιοι ενώ έπαιρναν συνταγές από γιατρούς για γυαλιά οράσεως τελικώς αγόραζαν …γυαλιά ηλίου.

 

Σχετική αναφορά μάλιστα έπειτα από ελέγχους, υπάρχει και στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί πως το 2012 η δαπάνη για γυαλιά οράσεως ήταν στον ΕΟΠΥΥ 92 εκατ. ευρώ ενώ το 2013 περιορίστηκε στα 60 εκατ. ευρώ μετά την κατάργηση της χορήγησης νέων γυαλιών κάθε δύο χρόνια και τον ορισμό της στα τέσσερα χρόνια.

 

Ηλεκτρονικά και οι νάρθηκες

 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα γυαλιά οράσεως ξεκινά η εφαρμογή και για άλλα υγειονομικά υλικά όπως νάρθηκες και αναπνευστικές συσκευές. Και στην περίπτωση αυτοί οι ειδικότητες των γιατρών θα πιστοποιηθούν σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ώστε να είναι σαφές ποιος μπορεί να συνταγογραφήσει και τι υλικό.

 

Και για τις ειδικότητες αυτές των γιατρών είναι υποχρεωτική η εγγραφή των συνταγών στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και η δήλωση στο e-ΔΑΠΥ. Έτσι οι ασφαλισμένοι δε θα χρειάζεται να προπληρώνουν τα υλικά και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button