Ειδήσεις Υγείας

Γυναικομαστία: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε άμεσα;

Η γυναικομαστία ή αύξηση του μεγέθους των μαστών στους άντρες αφορά περίπου το 40% του ανδρικού πληθυσμού.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε μια γενικότερη κοινωνική απόσυρση και απομόνωση, όπως και στη διακοπή ερωτικών σχέσεων ή των αθλητικών τους δραστηριοτήτων λόγω ντροπής.

Γιατί προκαλείται

Η γυναικομαστία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές, ορισμένα φάρμακα, που είναι ικανά να διαταράξουν την αναλογία μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση στεροειδών και η παχυσαρκία.

Επίσης μπορεί να υπάρχει και κάποια γενετική προδιάθεση, που επηρεάζει με τη σειρά της στην εκδήλωση της γυναικομαστίας.

Τι να προσέχετε

Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής τρόπος για την πρόληψη της γυναικομαστίας,ο γιατρός συστήνει:

να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

οι καταχρήσεις και τα

στεροειδή

Αντιμετώπιση

Η γυναικομαστία θεραπεύεται με έναν τρόπο και αυτός είναι ο επεμβατικός. Η διατροφή και η άσκηση θα βοηθήσουν να μειωθεί το λίπος στη περιοχή, όμως ο αδενικός ιστός θα παραμείνει, άρα το πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς χειρουργείο.

Ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, είναι με χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, απομακρύνεται το υπερβολικό λίπος, ο αδενικός ιστός και σε μερικές περιπτώσεις και το χαλαρωμένο δέρμα που περισσεύει.

Πάντως δε θεωρούνται κατάλληλοι για χειρουργείο όσοι ασθενείς καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή καπνίζουν σε υπερβολικό βαθμό.

Τέλος, ακατάλληλοι θεωρούνται και όσοι παίρνουν αναβολικά στεροειδή. Αυτοί οι ασθενείς καθοδηγούνται πρώτα να διακόψουν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα εξαφανιστούν τα συμπτώματα της γυναικομαστίας, πριν θεωρηθεί το χειρουργείο ως επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τι «δυναμώνει» το σπέρμα!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button