ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Γ.Γ. Υπ.Υγείας: Διαφωνώ με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στα νοσοκομειακά φάρμακα!

Ο κ.Μπασκόζος μιλώντας στο Συνέδριο για το “Νοσοκομειακό Φάρμακο” υπογράμμισε ότι προσωπικά διαφωνεί με το μέτρο του νοσοκομειακού clawback.
Ωστόσο ο κ.Μπασκόζος δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία, οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας.

Πάντως το μέτρο του claw back προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό καθώς ήδη τα φάρμακα πωλούνται στα νοσοκομεία με μεγάλες εκπτώσεις.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέσω του Συνδέσμου τους (ΣΦΕΕ) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Στο ΣτΕ οι φαρμακοβιομήχανοι για τα νοσοκομειακά φάρμακα!»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με το μέτρο αυτό, που υποχρεώνει τις εταιρείες να επιστρέφουν αυτομάτως χρήματα στο σύστημα όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός των 570 εκατ. ευρώ που έχει ορισθεί για τα νοσοκομειακά φάρμακα, θα λείψουν πολλά σημαντικά και ακριβά φάρμακα από το ΕΣΥ.

φάρμακα

Και αυτό επειδή πιθανώς πολλές εταιρείες οι οποίες δε θα πληρώνονται για το σύνολο των φαρμάκων που θα διαθέτουν στα νοσοκομεία, θα αρχίσουν να τα τροφοδοτούν με το σταγονόμετρο.
Την ίδια ώρα το πρόβλημα εντείνεται επειδή τα ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις διατίθενται πλέον μόνο από τα νοσοκομεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Η αλλαγή αυτή έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα καθώς τα ελάχιστα κονδύλια που έχουν απομείνει για ακριβά φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ, κάνει τα στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία να λειτουργούν στο κόκκινο αφού προμηθεύονται φάρμακα υψηλού κόστους μέσω των κονδυλίων του Οργανισμού.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Σε αλέρτ στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία για τα ακριβά φάρμακα! Λιγοστεύουν τα αποθέματα»

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button