ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Γ.Μπασκόζος: “Αν δε βρεθούν χρήματα, τα νοσοκομεία αντέχουν μόνο ως τον Σεπτέμβριο”! Τι είπε για εφημερίες, γιατρούς ΕΟΠΥΥ

«Τα νοσοκομεία έχουν προβλήματα, μας άφησαν μια βόμβα στα χέρια μας που πρέπει να την απασφαλίσουμε» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας στον Flash 96,0 Fm.
Ο κ.Μπασκόζος παραδέχτηκε πως σήμερα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων τα οποία όπως είπε θα αντέξουν μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο εάν δε βρεθούν χρήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια συνέντευξή του διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν πήρε και δε θα πάρει ούτε ευρώ από τα νοσοκομεία με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως είπε: «Είναι ψέμα ότι η κυβέρνηση παίρνει τα αποθεματικά των νοσοκομείων- δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ».

Για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ ο Γιάννης Μπασκόζος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη πιο σχέδιο θα ακολουθήσει ακριβώς αλλά σημείωσε πως κατά την άποψή του θα πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι γιατροί που απομακρύνθηκαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όσοι επιλέξουν μάλιστα την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα απολαύσουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο κ.Μπασκόζος μάλιστα σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί άλλα και ειδικά ο πρόεδρος του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ να ενταχθούν στο ΕΣΥ με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους νοσοκομειακούς.

Για τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως έως το τέλος του χρόνου το αργότερα αρχές του 2016 θα υπάρξουν αλλαγές, καθότι όπως είπε σήμερα με το σύστημα των 200 δωρεάν επισκέψεων δεν ασκείται ουσιαστική ιατρική αλλά γίνεται σχεδόν μόνο συνταγογράφηση.

Δήλωσε πάντως πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τις αμοιβές των γιατρών και τους όρους συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ συμπλήρωσε πως μακροπρόθεσμα στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το ΠΕΔΥ οπότε και θα ανατραπεί η σημερινή σχέση όπου περίπου 9 στους 10 ασθενείς επιλέγουν να πάνε σε ιδιώτη γιατρό για να εξετασθούν και όχι στις δημόσιες δομές. «Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να γίνει ανάποδο» ανέφερε ο κ.Μπασκόζος υποστηρίζοντας πως πρέπει να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί συμπληρωματικά.

Αναζητείται ο …χάρτης Υγείας

Πάντως ο Γιάννης Μπασκόζος στη συνέντευξή του στον Flash 96,0 τόνισε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να κάνει καταγραφή όλων των δομών υγείας της χώρας με στοιχεία που θα ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ αποκάλυψε πως ουδέποτε παραδόθηκε ο χάρτης υγείας που είχε παραγγελθεί και πληρωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Θα αναζητήσουμε ευθύνη ποιος παρήγγειλε τι, τι παραδόθηκε και γιατί δεν έχουμε στα χέρια μας σήμερα αυτό το χρήσιμο εργαλείο» είπε ο κ.Μπασκόζος σημειώνοντας πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για έναν χάρτη υγείας ο οποίος έχει παλιά στοιχεία και ουσιαστικά δεν παρελήφθη ποτέ.

Για τις εφημερίες

Σχετικά με τις επισχέσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στα νοσοκομεία από απλήρωτους γιατρούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν εάν θα αμειφτούν για τις εφημερίες που κάνουν το 2015, δήλωσε πως «Οι γιατροί δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Δεν θα χάσουν ούτε ευρώ. Θα τα πάρουν όλα».

Πάντως ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε τρείς μήνες να αποπληρώσει εφημερίες του 2012, 2013 και 2014 κάτι που δεν έπρατταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα άφησε αιχμές για τις κινητοποιήσεις των γιατρών καθώς όπως είπε έχουν πληρωθεί τις εφημερίες του παρελθόντος ενώ αναμένονται και οι επόμενες σύντομα. Ο Γιάννης Μπασκόζος υπαινίχθηκε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος για επισχέσεις ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι θα κάνει το υπ.Υγείας με τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο

Επιθέσεις σε ειδικευόμενους επειδή απεργούν! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

Νοσοκομεία: Δραματική έκκληση διοικητών «φέρτε τώρα χρήματα»! Χωρίς υλικά και τα χειρουργεία

Στα μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ! Όλο το παρασκήνιο

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button