Ειδήσεις Υγείας

Δέκατα που επιμένουν: Να πάρω ή όχι αντιπυρετικό

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δέκατα είναι όταν ο υδράργυρος φτάνει έως 37,7.

Έχει βρεθεί ότι μια αρκετά συχνή αιτία που προκαλεί δέκατα  είναι οι ιώσεις, όπου συνήθως τα δέκατα διαρκούν λίγες μέρες αλλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Σε αυτές τις καταστάσεις οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic επισημαίνουν ότι ο πυρετός αποτελεί ένα όπλο του οργανισμού απέναντι στον εισβολέα.

Η λήψη αντιπυρετικού δεν προκαλεί κάποια επίπτωση στους πάσχοντες αλλά αντίθετα ίσως τους ανακουφίσει από τα σηυμπτώματα που προκαλούν τα δέκατα.

Πάντως οιδικοί συνιστούν στους πάσχοντες να απευθύνονται στον ειδικό γιατρό όταν τα δέκατα επιμένουν για αρκετές ημέρες.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δηλαδή πάσχουν από κακοήθειες, υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, λαμβάνουν κορτικοειδή σε μεγάλες δόσεις ή έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών, νεφρών, ήπατος .

Πρώτες βοήθειες

Κατά την διάρκεια του πυρετού συνιστώνται:

Κάντε χλιαρά μπάνια.

Προσοχή οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ως αντιπυρετικό την ασπιρίνη για τον έλεγχο του πυρετού, για να αποφευχθεί ένα σπάνιο και επικίνδυνο σύνδρομο, το σύνδρομο REYE.
Μην καπνίζετε
Τρώτε ελαφρά διατροφή

Μείνετε ενυδατωμένοι

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button