Ειδήσεις Υγείας

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Στο παρόν άρθρο ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σφακιανούδης  διαλευκάνει τυχόν ανακρίβειες και να χαράξει έναν απλό οδικό χάρτη εξωσωματικής γονιμοποίησης με τελικό προορισμό την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού…
Ας δούμε λοιπόν τα βήματα που απαιτούνται ένα προς ένα:
•    Κατ’ αρχήν επιλέγουμε τον ειδικό γονιμότητας και το κέντρο που μας ταιριάζει και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε να γίνουμε ειδικοί, αναζητώντας πληροφορίεςστο διαδίκτυο ή σε φόρουμ ομοιοπαθούντων ζευγαριών, γιατί πολλές από τις πληροφορίες που περιέχονται εκεί είναι αμφίβολης επιστημονικής βαρύτητας.Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε διαθέτουμε κριτική σκέψη και δε συζητάμε τις απορίες μας με τον γιατρό μας…Κάθε άλλο. Αυτή η συζήτηση είναι που ηρεμεί το ζευγάρι και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιτυχίας της προσπάθειας.

•    Bεβαιωνόμαστε ότι πριν ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας έχει προηγηθεί πλήρης και λεπτομερής έλεγχος του συνολικού δυναμικού μας γονιμότητας. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι ακόμα και αν, για παράδειγμα, ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο καταφεύγουμε στην εξωσωματική είναι το πτωχό σπέρμα θα πρέπει, εντούτοις, να διερευνηθεί το «μονοπάτι» με μία σαλπιγγογραφία  αλλά και το ορμονικό προφίλ της συζύγου γιατί και αυτό θα δώσει απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο διενέργειας της προσπάθειας.

•    Βεβαιωνόμαστε λοιπόν ότι πριν απο την έναρξη και ανεξαρτήτως του βασικού παράγονταυπογονιμότητας έχει διενεργηθεί υστεροσαλπιγγογραφία. Ο βασικός λόγος είναι ότι μπορεί ως εξέταση να αναδείξει παθολογία ικανή να κατακρημνίσει τα ποσοστά επιτυχίας  της εξωσωματικής όπως η παρουσία μιας σάλπιγγας διατεταμένης με υγρό γνωστή και ως υδροσάλπιγγα. Δεν φοβόμαστε τον πανφημολογούμενο πόνο που τη συνοδεύει γιατί απλά λαμβάνουμε ένα αντιφλεγμονώδες μία ώρα πριν, το οποίο ουσιαστικά περιορίζει τη σχετική δυσφορία.

•    Δεν προχωράμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια, αν δεν έχει προηγηθεί πρόσφατος έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας, γιατί ο αδένας αυτός «αθόρυβα» είναι σε θέση να επηρεάσει απόλυτα την επίτευξη του στόχου.

•    Βεβαιωνόμαστε επίσης ότι έχει προηγηθεί έλεγχος ορμονικός των ωοθηκών ο οποίος και θα προσδιορίσει την ανταπόκριση που προσδοκάται από το φαρμακευτικό πρωτόκολλο αλλά και το είδος αυτού που είναι καλύτερα να επιλεγεί.
•    Δεδομένου ότι ο κύκλοςσπερματογένεσηςτου ανδρός διαρκεί 67 μέρες, δηλαδή με άλλα λόγια το σπέρμα του καθενός μας ανανεώνεται καθε περίπου δύο μήνες, καλό θα είναι,πριν «στιγματίσουμε» κάποιον άνδρα ως υπογόνιμο και καταφύγουμε αμέσως στη λύση της IVF,να επαναλάβουμε την εξέταση προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε την αρχική μας εκτίμηση.

•    Σε γυναίκες άνω των 35 ετών πριν την διενέργεια της προσπάθειας, καλό θα είναι να πραγματοποιηθεί μία ψηφιακή μαστογραφία προς αποκλεισμό παθολογίας μαστού καθότι είναι βέβαιο ότι, εφόσον με το καλό η προσπάθεια ευδοκιμήσει, η ασθενήςγια περίπου 2 χρόνια δε θα είναι σε θέση λόγωεγκυμοσύνης και γαλουχίας να ελέγξει τον μαστό της.

•    Βεβαιωθείτε ότι πριν ξεκινήσετε έχετε υποβληθεί σε πλήρηπρογεννητικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει ηλεκτροφόρησηαιμοσφαιρίνης και μοριακό έλεγχο κυστικής ινωσης (τουλάχιστον για το 85 % των σχετικών μεταλλάξεων του γονιδίου της) αλλά και έλεγχο των μεταδοτικών  σας νοσημάτων. Είναι κρίμα πραγματικά να υποβάλλονται ασθενείς οι οποίοι είναι φορείς (χωρίς βέβαια να το γνωρίζουν) αυτών των δυο, διόλου σπάνιων στην Ελλάδα παθήσεων,σε εξωσωματική γονιμοποίησημε κίνδυνο να αποκτήσουν πάσχον παιδί ενώ θαμπορούσαν ταυτόχρονα να υποβληθούνσεπροεμφυτευτικό έλεγχο και να αποτρέψουν μελλοντικές περιπέτειες.

•    Αποφύγετε περιττούς ελέγχους που σας αποπροσανατολίζουν, αυξάνουν σημαντικά το κόστος της προσπάθειας σας και ακολουθείστε τις οδηγίες του θεράποντα  ιατρούσας.

•    Τέλος, συνειδητοποιήστε ότι το μονοπάτι αυτό είναι το μονοπάτι που σας οδηγεί στην ολοκλήρωση της οικογένειάς σας και στην κατάκτηση του ονείρουσας…Είναι ένα πιο εύκολομονοπάτι νατο διαβεί κανείς από αυτό που φημολογείται…Χρειάζεται όμως να μηξεχνά το ζευγάρι ότι μαζί το ξεκινούνκαι μαζί το διασχίζουν και ότι όποιες δυσκολίες προκύπτουν ξεπερνιούνταιαπό τον κοινό παρανομαστή που δεν είναι τίποτε άλλο από την κοινή αγάπη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sfakianoudis.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button